2 februari 2018 door Michiel in 'Alpenweer''

Alpenweer

Wintersporters die de komende week hebben uitgekozen voor een verblijf in de Alpen, doen er goed aan een extra laagje kleding in te pakken. Net als in Nederland gaat de temperatuur de komende dagen flink naar beneden en dat betekent strenge tot zeer strenge vorst en boven de dikke laag sneeuw. Niet alleen in het Alpengebied wordt het ijzig koud. Ook in de bekende Duitse skigebieden en in de Belgische Ardennen daalt het kwik tot ruim onder het vriespunt. Met een matige tot soms op enige hoogte vrij krachtige noordoostenwind is het voor het gevoel wel erg koud. Kleed je dus maar warm aan als je de piste op gaat!

Noordoostenwind en Arctische lucht komt rap naderbij

Op de weerkaarten zien we een stevig hogedrukgebied opbouwen boven Scandinavië. Dit hogedrukgebied weet in het weekend een brug te slaan met het hogedrukgebied boven de Azoren. Het gevolg is dat een noordoostelijke stroming op gang komt die vrij droge en koude arctische lucht gaat aanvoeren. Serieuze sneeuwval hoeven we in het weekend niet te verwachten, hoewel een enkele sneeuwbui zaterdag en zondag nog wel mogelijk blijft. Ondertussen zien we ook de temperatuur dalen. Vandaag en vrijdag zijn de sneeuwkansen nog wel groot, vooral in Oostenrijk. Daar kan het toch geruime tijd intensief gaan sneeuwen. Met name in Oost-Tirol en Karinthië moet men het vertier waarschijnlijk binnen gaan zoeken omdat de condities overdag slecht zullen zijn.

Fieberbrunn

Fieberbrunn

Het blijft koud

Ook begin volgende week blijft de aanvoer van koude lucht doorgaan. Wel ontstaat er aan de Italiaanse kant van de Alpen een lagedrukgebied dat voor wolkenvelden en zeer waarschijnlijk ook voor sneeuw zorgt aan de zuidzijde van de Alpenhoofdkam. De temperaturen halen ’s nachts met gemak -10 en zodra je richting de 2000 meter gaat ligt het kwik rond -20 graden. Ook overdag blijft het op alle niveaus flink vriezen. Alleen in het laagland kan de temperatuur nog net boven het vriespunt komen. De koude periode houdt zeer waarschijnlijk de gehele week aan. Omdat de ontwikkeling van het lagedrukgebied aan de zuidkant van de Alpen nog best wat onzekerheden kent, is het nu nog moeilijk aan te geven hoeveel sneeuw er gaat vallen. Het is bijvoorbeeld zeker niet uitgesloten dat er in de Dolomieten in de loop van de week flink wat sneeuw gaat vallen.

Westendorf

Westendorf

Kou en sneeuw voor Winterberg en de Ardennen

In Winterberg en omgeving wordt het ook de komende dagen steeds kouder. Vandaag valt er 5 tot 10 cm sneeuw bij lichte vorst en ook in het weekend kunnen er nog een paar sneeuwbuien vallen bij temperaturen iets onder het vriespunt. Het sneeuwdek kan zo mooi gaan aangroeien, waardoor de condities sterk zullen verbeteren na de zachte periode van de afgelopen tijd. De aansluitende midweek ziet er goed uit met zonnige perioden en vrijwel droog weer. Het vriest licht tot matig overdag en in de nachten daalt het kwik makkelijk tot -10.

Winterberg

Winterberg

Streckenberg

Streckenberg

Lech am Arlberg

Lech am Arlberg

Montafon

Montafon

Oberstdorf

Oberstdorf

Het origineel van dit weerbericht vind je hier >

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.