Skip to navigation Skip to main content

Ischgl: het Ibiza van de Alpen!

Ischgl, het kloppende hart van het Paznaun. De bekende wintersportplaats draagt de bijnaam ‘het Ibiza van de Alpen’. Dit komt door de uitbundige après-ski, de chique uitstraling en de grote evenementen. Van de Trofana Alm tot de Kühstall en het Top of the Mountain Concert, een dag niet gefeest in Ischgl, is een dag niet geleefd. Het veelzijdige en luxe dorp is direct gelinkt aan een prachtig skigebied: Ischgl - Samnaun - Silvretta Arena. Je kunt in dit moderne gebied zowel in Zwitserland als in Oostenrijk skiën. Ben jij al eens in Ischgl geweest? Na het lezen van dit blog wil je er zeker weten heen!

Ski de Schmugglerrunde

Vroeger werd er net als in veel andere grensgebieden veel gesmokkeld tussen het Oostenrijkse Ischgl en Zwitserse Samnaun. De Oostenrijkers brachten hun boerenproducten de grens over, net als de Zwitsers, die dat met luxeproducten deden. In de Silvretta Arena wordt de route in ere gehouden, er is namelijk een speciale skitocht voor uitgestippeld: de Schmugglerrunde. Deze tocht kun je op drie manieren skiën: goud (35,7 km), zilver (24,7 km) of brons (19,8 km). Je kunt de tocht zowel in Ischgl als in Samnaun beginnen. Vergeet niet de iSki Ischgl app te downloaden! Deze app houdt je snelheden, checkpoints en hoogtemeters bij. Je kunt er ook leuke prijzen mee winnen!

Geniet van culinaire klasse

Zowel in het dorp Ischgl als op de pistes van Ischgl - Samnaun - Silvretta Arena kun je heerlijk eten. Hoewel in de berghutten soms een beetje Tiroler authenticiteit mist, zijn ze stuk voor stuk voorzien van een goede keuken. Aan de piste kun je heerlijk eten bij het Alpenhaus. In dit moderne pisterestaurant op de Idalp kun je zowel voor bediening als zelfbediening kiezen. Het Alpenhaus beschikt over de ‘Mountain VIP Lounge’ op de bovenste etage. Om hier te kunnen lunchen betaal je zo ongeveer 2100 euro per jaar. Je bent dan wel lid van de ‘Mountain VIP Club’ en krijgt veel privileges. Je moet het er maar net voor over hebben. In het dorp kun je heerlijk en gevarieerd eten. In de Schlossherrnstube in het Schlosshotel geniet van Michelinsterrenkwaliteit, in Lucy Wang proef je de beste sushi en in de Sunnalm beleef je Tirol op zijn puurst.

Feest tijdens het Top of the Mountain Concert

Ieder jaar wordt het skiseizoen in Ischgl geopend en afgesloten met grote artiesten. Dit jaar heeft de Duitse zangeres Andrea Berg het skiseizoen afgetrapt op het Top of the Mountain Concert, wat plaatsvond bij het dalstation van de Silvrettabahn. Het seizoen wordt afgesloten op de Idalp, dit jaar mag Helene Fischer dat doen op 30 april! Voorheen hebben hier al grote artiesten opgetreden. In de ‘Dorfstunnel’ - die de ene kant van het dorp verbindt met de ander kant – hangen foto’s van deze grootheden. Onder meer Elton John, Robbie Williams, Rihanna, Bon Jovi en Mariah Carrey hebben op het grote podium in Ischgl gestaan.

Foto: © Ischgl Tourismus

Je kunt het zo duur maken als jezelf wilt

Ischgl staat bekend als één van de duurdere dorpen van Oostenrijk. De hoofdstraat is gevuld met dure vier- en vijfsterren hotels en exclusieve restaurants. Maar ook in Ischgl vind je goedkopere accommodaties. Deze liggen echter iets minder centraal. Je kunt natuurlijk ook uitwijken naar een dorp als Galtür, Kappl of See im Paznaun. Deze dorpjes liggen allemaal op minder dan een kwartier afstand van Ischgl en beschikken zelf ook over een leuk skigebiedje.

Après-skiën met champagne

Ischgl is een waar après-ski walhalla. Je kunt gezellig een wijntje drinken bij Plangger Delikatessen of doorfeesten tot laat in de Kühstall of de Trofana Alm, in Ischgl is de keuze erg breed. Op de piste begint het feest al vroeg bij de Paznauner Taja. Deze sluit echter om 4 uur ’s middags, zodat de après-skiërs nog enigszins veilig in het dal arriveren om daar verder te feesten.

Modern met hoofdletter M

Silvretta Arena Ischgl Samnaun is zonder enige twijfel één van de meest moderne skigebieden ter wereld. De meeste stoeltjesliften zijn voorzien van stoelverwarming en een sneeuwkap. De Pardatschgratbahn is één van de meest moderne 3S-banen van de Alpen. Deze 28-persoonslift is onder meer voorzien van hoge snelheid, stoelverwarming en binnenruimte voor je ski’s of snowboard. De meeste berghutten zijn ook erg modern. Dat betekent wel dat een typisch Tiroler restaurant vinden iets moeilijker is in de Silvretta Arena.

Foto: © TVB Paznaun – Ischgl

Ben jij al eens in Ischgl geweest? Laat een reactie achter!

193 - Winter - Nick

Over Nick

Nick stond vanaf zijn derde levensjaar op de ski's en heeft sindsdien de smaak te pakken. Een winter zonder skiën kan hij zich niet meer voorstellen en de SkiWelt kent hij inmiddels op z'n duimpje.