12 januari 2018 door Nick in 'Alpenweer''

Alpenweer

Na een flinke tijd van sneeuwval is het eindelijk rustig in Alpen. De afgelopen dagen waren in de meeste gebieden van de Alpen redelijk droog, net als de komende dagen. Dankzij de grote hoeveelheden sneeuw liggen de pistes er voortreffelijk bij, maar in sommige delen van de Alpen was sprake van sneeuwoverlast. Gelukkig zijn de meeste wegen in zuidwestelijk deel van de Alpen weer geopend. Deze waren gesloten door de hevige sneeuwdump van het begin van deze week. Op veel plaatsen ligt twee tot drie meter sneeuw. In Zermatt ligt zeker drie meter! Aankomende week kan daar wederom verse sneeuw bijvallen.

Een droog weekend

Aankomend weekend stroomt er koudere lucht de Alpen binnen. Een sterke oostelijke stroming, die in stand wordt gehouden door een hogedrukgebied boven Rusland, voert droge en koude lucht aan. Op veel plekken in de Alpen zal geen sneeuw gaan vallen en kan er een helderblauwe lucht verwacht worden dankzij het hogedrukgebied. Vooral in Zwitserland zijn dit weekend de weersverwachtingen prachtig! Het oostelijke deel van Oostenrijk zal nog even kampen met bewolking en kan er zelfs een beetje sneeuw of natte sneeuw vallen. Tot zondag blijft het weer vrijwel hetzelfde. Boven de ‘Hochnebelvelden’, die zich tot ongeveer 1000 meter hoogte uitstrekken, blijft het vrijwel zonnig. Het vriespunt ligt tussen de 1000 en 1300 meter. In het zuidelijk deel van de Alpen ligt het iets lager, op ongeveer 800 meter. Aankomend weekend kan er dus heerlijk geskied worden!

Zermatt

Ook in Zermatt breekt eindelijk het zonnetje door!

Lawinegevaar!

Door de flinke sneeuwdump van het begin van deze week, is het lawinegevaar groot. Vooral het zuidelijk en centrale deel van de Alpen houdt rekening met de hoge dreiging. De afgelopen dagen zijn er meerdere lawines geweest en ook dit weekend blijft het risico aanwezig. Ga je dit weekend de piste op? Ga er dan zeker niet buiten! Houdt ook goed de situaties in de gaten van het gebied waar jij skiet of snowboardt.

Soldne

Momenteel prachtig weer in Sölden, maar kijk uit voor de lawinedreiging

Verse sneeuw op komst

De noordelijke delen van de Alpen krijgen begin volgende week te maken met flinke sneeuwval. Het netgenoemde hogedrukgebied boven Rusland verplaatst zich richting het oosten waardoor depressies vanaf de Atlantische Oceaan invloed uitoefenen op het Europese weer. Storingen trekken zich op met een westelijke stroming naar de Alpen toe. De lucht wordt kouder waardoor het vriespunt zal dalen tot onder de 1000 meter hoogte. Vanaf dinsdag kan er wisselvallig weer verwacht worden met iedere dag hoge kans op sneeuwval. Ook op de pistes van Willingen en Skiliftkarussell Winterberg wordt sneeuwval verwacht. Zelfs de Ardennen kunnen profiteren van het witte goud.

Winterberg

Momenteel kleuren nog veel delen van Winterberg groen, maar daar gaat verandering in komen!

Weersverwachting Winterberg

Winterweer Winterberg

Ischgl

Palinkopf

Livigno

Livigno

Courchevel

Courchevel

Nick stond vanaf zijn derde levensjaar op de ski's en heeft sindsdien de smaak te pakken. Een winter zonder skiën kan hij zich niet meer voorstellen en de SkiWelt kent hij inmiddels op z'n duimpje.