Skip to navigation Skip to main content

De 10 meest gehoorde smoesjes op wintersport

Wandelen in de sneeuw blij
© Spalder Media Group

We verzinnen allemaal wel eens een smoesje of leugentje om bestwil om ergens onderuit te komen. Op wintersport is dat niet anders. Want hoe vertel je eerlijk aan je vrienden dat je vandaag echt geen zin hebt, dat je een gigantische kater hebt of dat je echt niet van de zwarte piste durft? Precies, daarvoor gebruik je liever een smoesje. Herken jij jezelf, je vrienden of je familie in deze meest gehoorde smoesjes?

1. Mijn ski’s zijn niet gewaxt, daarom ga ik zo langzaam

Is het angst of heb je vandaag gewoon niet zo’n zin om te knallen? Je vrienden moeten bij elke afdaling op je wachten en omdat je niet wilt toegeven hoe het echt zit, vertel je ze dat je ski’s echt toe zijn aan een waxbeurt. Je stopt die middag ook iets eerder onder het mom van ‘ik ga even m’n ski’s laten waxen’. Morgen gaat het vast veel beter!

2. Ik heb spierpijn, daarom ga ik niet van zwart

Je hebt een hekel aan zwarte pistes, maar dat durf je niet te zeggen. Daarom verzin je gewoon elke dag een smoesje om er niet van af te hoeven skiën. De ene dag is het spierpijn, de volgende dag heb je echt mega verzuurde benen en de dag erna ligt het aan de sneeuw. Met resultaat! Aan het einde van de wintersportweek heb je geen zwarte piste gezien!

Zwarte piste wintersport
Als je dit bordje ziet, komt er meteen een smoesje uit je mond!

3. Ik heb geen kater hoor, ik heb gewoon dorst

Jullie hebben flink gefeest de vorige avond en omdat je niet aan de anti-kater tips hebt gedacht, heb je nu knallende koppijn, een kurkdroge mond en dringend behoefte aan veel vocht. Bij de eerste de beste berghut stel je voor om even iets te gaan drinken. Je vrienden kijken je raar aan, maar jij overtuigt ze ervan dat je gewoon dorstig bent en verder nergens last van hebt. Na die halve liter Skiwasser, in combinatie met de frisse berglucht, gaat het gelukkig een stuk beter.

4. Haal jij even bier, ik spreek geen Duits/Frans

De biertjes zijn bijna op en je bent toe aan een nieuwe ronde. Je maatje vraagt of jij even bier gaat halen, maar dat zie je echt niet zitten. Het is zo druk! Daarom gooi je het maar op de talenknobbel die je niet hebt. Ik, bier halen? Nee, dat wordt echt helemaal niks…

Bier après-ski

5. De pistes gaan hard achteruit... Après-skiën?!

Jij en je vrienden vinden après-ski helemaal het einde. Het liefst skiën jullie een paar afdalingen en duiken jullie daarna de kroeg in. Eerst een feestje op de piste, daarna tot in de late uurtjes door in het dorp. Elke dag een nieuw excuus om snel te kunnen stoppen. Gisteren kwam het door het weer, vandaag is het de papperige sneeuw en morgen... Biertijd!

6. Ik heb te weinig kleding aan, ik ga in een skihut zitten

Het sneeuwt en je hebt er helemaal geen zin in vandaag. Je wintersportmaatjes zijn juist super enthousiast en denken voorlopig nog helemaal niet aan een koffiepauze of lunch. Bij de eerste berghut die jullie passeren, gooi je het op je outfit en spreek je af elkaar over een paar uur te ontmoeten voor de lunch. Jij gaat lekker warm binnen zitten met een warme choco en Apfelstrudel. Skiën gaat het vandaag echt niet worden!

Chillen bij open haard in berghut

7. Ik heb nog een uurtje slaap nodig... We hebben gisteren echt veel geskied!

Je hebt gisteren inderdaad veel geskied, maar daarna ook uitgebreid ge-après-skied. De alcohol vloeide rijkelijk en het was super gezellig. Je hoofd bonkt en je wilt dolgraag met 2 paracetamolletjes nog even een uurtje langer blijven liggen. Tijd voor een smoesje dus…

8. Ik kan niet koken, we kunnen vanavond beter uit eten gaan

Je bent met een groep op wintersport en jullie hebben vooraf een speciaal kookrooster gemaakt. Vandaag is het jouw beurt, maar je hebt echt helemaal geen zin. Jullie zijn nog helemaal niet uit eten geweest en dus gooi je het op je kookkunsten. Als iedereen instemt, stel je natuurlijk wel even voor om de persoon van morgen te helpen, omdat jouw beurt nu komt te vervallen. Morgen verzin je gewoon opnieuw een smoesje.

Steak en patat

9. Het gaat misschien wel sneeuwen morgen, dus laten we op het terras blijven zitten!

Het zonnetje schijnt, er staat geen wind en de temperatuur is aangenaam. Kortom, perfect om de hele dag zo lang mogelijk van de pistes te genieten. Maar als jullie rond lunchtijd neerstrijken op het terras bij een berghut, smaakt het eerste wijntje naar meer en heb je echt geen zin meer om verder te skiën. Je verzint een smoesje en gelukkig is er een maatje die er hetzelfde over denkt. Samen blijven jullie de rest van de middag zitten waar jullie zitten. Heerlijk!

10. Ik ben geen ochtendmens, dus het is beter als iemand anders ontbijt haalt

Het ontbijt verzorgen of nog even minuten langer slapen? Jij kiest voor het laatste. Maar, hoe vertel je dat aan de rest van je wintersportgroep? Met een smoesje natuurlijk! Je bent echt geen ochtendmens. Laat jou de borrel van vanmiddag maar verzorgen, daar ben je veel beter in!

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.