5 januari 2018 door Michiel in 'Alpenweer''

Alpenweer

De afgelopen dagen was het soms zwaar weer in het Alpengebied. Het waaide met stormkracht en de windstoten piekten op sommige bergtoppen tot maar liefst rond de 200 km/uur! Langs de noordflank van de Alpen viel er plaatselijk veel sneeuw. Door die grote hoeveelheden sneeuw moeten wintersporters rekening gaan houden met lawinegevaar. Helaas zijn de eerste lawine-ongelukken van dit wintersportseizoen alweer een feit. Gelukkig keert de komende dagen de rust terug in het Alpenegebied. Het blijft licht wisselvallig, maar er is veel minder wind en zo nu en dan is de zon te zien.

Zo nu en dan zon op zaterdag

Met een veelal westen- tot noordwestenwind op ongeveer 1500 meter hoogte, maakt vandaag vooral het zuidelijk deel van de Alpen kans op wat zonneschijn en droge perioden. Morgen neemt de wind flink in kracht af en stabiliseert de atmosfeer zich enigszins. Ook laat de zon zich met regelmaat zien, vooral op de bergtoppen wordt het waarschijnlijk zonnig weer. Er stroomt wel zachte lucht over het Alpengebied uit. De vorstgrens stijgt op veel plaatsen naar 1400 meter. Zondag trekt er weer een zwakke storing over het Alpengebied. Vooral in de Italiaanse en Franse Alpen kan er weer tot 30cm verse sneeuw vallen. Langs de noordflank is het door de zuidstroming meestal droog.

Zauchensee

Na al die sneeuw breekt het zonnetje door in Zauchensee

Sneeuw voor zuidelijke Alpen

Na het weekend zit de zuidenwind er lekker in. Dankzij die zuidenwind krijgt het zuidelijk deel van vrijwel heel het Alpengebied vooral maandag en dinsdag met sneeuwval te maken. Plaatselijk kan er veel sneeuw vallen. Vooral in de Zuid-Zwitserse Alpen, maar ook in het uiterste westelijke Alpengebied kan er tot en met dinsdag zomaar een meter verse sneeuw vallen. Vooral maandag valt er flink wat sneeuw in die regio, dinsdag is het ook in andere regio's langs de zuidflank van de Alpen raak. Woensdag lijkt door een stijgende luchtdruk een droog intermezzo te worden, maar donderdag neemt in heel het Alpengebied de kans op neerslag weer toe.

Maria Alm - Hochkönig

Een zonnige dag in Maria Alm - Hochkönig, maar wel wat mist in het dal

Terugkerend vakantieverkeer kan doorrijden

Zondag is voor de meeste Nederlanders de kerstvakantie afgelopen. Traditiegetrouw vertrekt een groot deel van wintersportend Nederland dit weekend vanuit de Alpen huiswaarts. Dit weekend ligt er een zwakke storing over Duitsland, maar door vrij zachte lucht is van sneeuwval geen sprake. Het lijkt er dus op dat het op de wegen naar het noorden niet drukker zal worden door invloeden van het weer. Veel zon gaan de reizigers onderweg niet zien. In Duitsland is het weerbeeld grijs, druilerig en soms daalt het zicht dusdanig dat er sprake is van mist. Mist op grote schaal wordt niet verwacht, dus grote problemen ontstaan niet.

Mist en sneeuw in Oberlech

Mist en sneeuw in Oberlech

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.