Skip to navigation Skip to main content
Stilstaan Op Piste

Met hoeveel plezier en zonder zorgen de meesten ook van de piste afrazen, er zijn ook genoeg mensen die kampen met ski-angst. De meeste wintersporters gaan niet alleen de piste op, maar skiën samen met een groep. Maar zijn jullie ook echt aan elkaar gewaagd met skiën? Of is altijd dezelfde persoon langzamer? Misschien ben jij dat wel zelf. En is dat helemaal oké, want jij skiet nu eenmaal wat meer om te genieten. Of komt er stiekem ook ski-angst bij kijken? Hier acht tips voor mensen die stiekem toch een beetje bang zijn om te skiën.

1. Ga even alleen skiën

Angst met skiën heeft natuurlijk verschillende redenen. De één heeft last van hoogtevrees en de ander niet. Zelf kan ik opeens bang worden van snelheid. Het heeft te maken met controle. Heb jij het idee dat je niet alles onder controle hebt? In je eentje kun je dat goed oplossen. Je gaat gewoon wat langzamer. Neemt de pistes die je al kent en prettig vindt. Oplossing 1 is dan ook erg ongezellig: ski alleen.

2. Ga skiën met de juiste mensen

Alleen skiën vindt bijna niemand gezellig. Natuurlijk ga je samen skiën! Maar hierin zit wel het gevaar. Een ander pusht je net wel die moeilijke piste op. Of je hebt de hele dag het gevoel dat je te hard moet gaan. Allemaal redenen dat je zelf op of over de grens gaat van wat leuk is. En dan opeens kan het toeslaan: ski-angst. Het helpt als je met de juiste mensen op pad bent. Vermijd snelheidsduivels, maar kies skivrienden die jouw tempo aanvoelen.

Omgaan met ski-angst op wintersport

3. Start rustig

’s Ochtends zijn de pistes vaak nog heel hard en ijzig. De fanatiekelingen verdringen zich voor de poortjes om de eerste lift te halen. De adrenaline giert door de aderen van de strijdlustigen. Als je daar tussen staat, word je vanzelf nogal opgefokt. Bij jou uit zich dat in angst. Doe daar gewoon niet aan mee. Start een uurtje later, waardoor je direct door kunt lopen bij de lift en niet al gestresst aan de dag begint.

4. Even een kop koffie of warme choco

Maar ja, je gaat nu eenmaal met je partner of vaste vriendengroep. En die gaan nu eenmaal héél hard. Wat doe je dan? Alleen skiën vind je niks. Geef ze dan af en toe de ruimte om helemaal los te gaan. Ondertussen ga je zelf even een kop koffie drinken. Laat de anderen lekker uitrazen op de zwarte piste. Geef ze de tijd om stoere dingen te doen. Daarna haak jij weer aan om gewoon lekker te skiën.

Pauzeren met warme chocolademelk

5. Neem de tijd om op te warmen

Neem ook de tijd om goed op te warmen. Het maakt het skiën makkelijker, maar haalt ook de stress uit je lijf. Doe die opwarming heel bewust, kijk hoe de skileraar dat met kinderen doet. Estafettes op één ski, sneeuwballen gevechten of een bokstraining. Zorg dat je ervan moet lachen en goed warm wordt. Niets beter om de dag mee te beginnen. Hierna kan jij er tegenaan!

6. Neem een extra skiles

Controle krijg je door een goede skitechniek. Juist door angst zal je de foute bewegingen maken en heb je geen goede controle. Is de angst er eenmaal ingeslopen, dan is dat heel moeilijk er zelf uit te krijgen. Neem dan ook gerust een extra skiles. Natuurlijk kost dat geld. Maar als je daardoor weer plezier in het skiën krijgt en die angst kwijtraakt, zal je zoveel meer genieten van de wintersport.

Tip tegen ski-angst: neem skiles
© Spalder Media Group

7. Ga terug naar de basis

Een goede skileraar zal beginnen met te vragen wat je wilt leren. Wees dan direct eerlijk, de leraar zal het namelijk toch wel zien in jouw manier van skiën. Als het goed is, ga je gewoon een aantal passen terug en lekker oefenen op een makkelijke piste. Hoe zat dat met het evenwicht op je ski’s? Hoe maakte je ook al weer een goede bocht? En hoe ging dat remmen ook alweer? Heb je dat vertrouwen terug, dan kun je oefenen op een moeilijkere piste. Je zult zien, dat je bewust bezig bent met je techniek en vergeet om bang te zijn.

8. Extra skiles in Nederland

Als je in Nederland alvast weer op de ski’s gaat staan, dan is het onbekende er vast af. Door extra aan je techniek te werken ga je zelfverzekerder de vakantie in. Dan heb je op de berg de tijd om te genieten van de omgeving. 

Ben jij stiekem bang om te skiën? Heel begrijpelijk, je bent echt niet de enige. Doe er wel iets aan, zodat je echt kan genieten van je wintersport. Heb jij nog goede tips? Laat ze ons weten via de social kanalen.