Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: wederom verse sneeuw op komst in het Alpengebied

De weeromstandigheden van de komende dagen zagen er droog uit in de Alpen. Tempraturen zijn niet bepaald winters te noemen en de witte neerslag is al een aantal dagen gestopt. Komend weekend komt daar gelukkig verandering in! Met tempraturen onder nul en verse sneeuwbuien wordt het weer echt winterweer in de Alpen. Volgens de voorspellingen wordt Frankrijk verrast met de meeste poeder. Later in het weekend gaat het ook op lagere punten in de Alpen sneeuwen. Vanaf 700 meter kan sneeuw verwacht worden! Dankzij deze depressie kunnen de Alpenlanden voor het vierde weekend op rij sneeuw verwachten. Krijgen we een witte kerst in de Alpen?

Dikke laag sneeuw dit weekend

In de loop van zaterdag kunnen de Alpen sneeuw verwachten. De hoeveelheid sneeuw kan echter niet vastgesteld worden. Volgens diverse modellen kunnen er tientallen centimeters verwacht worden op hooggelegen pistes. Italië en Frankrijk zullen het meeste profijt hebben van deze sneeuwval. De neerslaggrens zal dalen van 1800 naar 1300 meter. In de Zwitserse, Oostenrijkse en Duitse Alpen daalt het waarschijnlijk tot 700 meter. Dat wordt dus hoogst waarschijnlijk wederom prachtig witte webcambeelden kijken, voor het vierde weekend op rij!

Winterse week

Na het weekend kan er in de Alpen een koude week verwacht worden. Door een stroming van polaire lucht blijft het kwik erg laag, met aanhoudende vorst boven de 1000 meter. Zo af en toe gaat er nog een laagje sneeuw vallen. ’s Nachts kunnen er tempraturen tot -10° C verwacht worden, die soms kunnen uitlopen tot -15° C! De hoger gelegen skidorpen zullen hier logischerwijs het meest mee te maken krijgen. Dorpen op een hoogte van ongeveer 500 meter zullen tempraturen van -5° C meten.

Krijgen we een witte kerst in de Alpen?

Een aantal skigebieden hebben door de sneeuwval al een aantal pistes kunnen openen. In het Ötztal zijn bijvoorbeeld al 61 kilometer aan pistes tot beschikking gesteld. Met de aanstaande sneeuwval, gaat de sneeuwconditie alleen maar beter worden. Wanneer je volgende week wilt skiën, is dat dus prima mogelijk. Het valt natuurlijk nog niet te zeggen of in de kerstvakantie – de periode dat de meeste wintersporters gaan – het nog steeds even wit is. We kunnen wel vast stellen dat de maand december mooi begonnen is. Met een optimistische blik richting de kerstdagen dus!

De temperatuurgrafiek laat geen ruimte voor twijfel. Het wordt duidelijk kouder in München en dat geldt ook voor de bergen.

Val Thorens

Val Gardena

Zermatt

St. Anton am Arlberg

193 - Winter - Nick

Over Nick

Nick stond vanaf zijn derde levensjaar op de ski's en heeft sindsdien de smaak te pakken. Een winter zonder skiën kan hij zich niet meer voorstellen en de SkiWelt kent hij inmiddels op z'n duimpje.