4 december 2017 door Miranda in 'Skigebieden onder de loep''

Ischgl vs Solden

Ischgl en Sölden zijn twee bestemmingen met een internationaal karakter. Dankzij de hoge ligging van de skigebieden, kun je hier lang skiën en vind je hier uitdagende pistes. In beide dorpen wordt après-ski met hoofdletters geschreven. Zowel aan de pistes als in de dorpen zelf wordt goed gefeest in het winterseizoen. Wij vinden deze bestemmingen redelijk vergelijkbaar. Daarom hebben wij de twee dorpen tegenover elkaar gezet. Zo zullen wij er uiteindelijk achter komen welk van deze twee dorpen het van de ander wint! Wat denk jij, Ischgl of Sölden?

Skigebied: 1-0

Sölden (Sölden) Ischgl (Silvretta Arena)
Pistes: 145 km Pistes: 238 km
Max. hoogte: 3340 m Max. hoogte: 2872 m
Langste afdaling: 15 km (dalafdaling vanaf de Schwarze Schneide) Langste afdaling: 11 km (dalafdaling Eleven vanaf de Palinkopf)
Seizoen: 17 september – 7 mei Seizoen: 24 november – 1 mei

In de Ischgl - Samnaun - Silvretta Arena vind je veel meer pistekilometers. Voor de prachtige dagtochten zoals de Schmugglerrunde moet je in Ischgl zijn. Sölden-Hochsölden-Vent ligt echter hoger. Je vindt hier dan ook twee gletsjers: de Rettenbach en de Tiefenbach. Dankzij de hoge ligging start het seizoen in Sölden eerder en kunnen ze langer door. In Ischgl vind je prachtig lange afdalingen, maar Sölden beschikt over de langste. De Silvretta Arena is absoluut een prachtig skigebied, maar als we naar de net benoemde punten kijken wint Sölden. 1-0 voor Sölden.

Solden pistes

Sölden is ontzettend sneeuwzeker

Familievriendelijk: 2 – 0

Sölden Ischgl
Kinderweide in het dorp: Kinderweide in het dorp:
Nederlandse skiles: Nederlandse skiles:
Kindercrêche: Kindercrêche:
Mascotte: Mascotte:

Voor een echte familievakantie zijn beide dorpen niet erg geschikt. Gelukkig beschikken beide dorpen over de basisfaciliteiten zoals een goede skischool, een kindercréche en skileraren die dezelfde taal spreken. Houd wel rekening met de aanwezige kans dat je kindje gewoon in het Duits les krijgt. De Nederlandse en Belgische leraren zijn er niet voor het uitkiezen. Omdat Sölden over een kinderweide beschikt en Hochsölden redelijk familievriendelijk is, wint Sölden deze wederom. 2-0 voor Sölden dus. Ischgl moet aan een flinke inhaalslag werken.

kinderland hochsolden

Je vindt een leuk kinderland naast het Giggijoch restaurant (Foto:© Skischule Yellow Power)

Après-ski & events: 2-1

Sölden Ischgl
Bier bestellen in het Nederlands: Bier bestellen in het Nederlands:
Hotspot piste: Philipp Hotspot piste: Paznauner Taja
Places to be in het dorp: Schirmbar, Fire and Ice en Almrausch Places to be in het dorp: Nikki's Stadl, Trofana Alm en Kuhstall
Event: Electric Mountain Festivals met o.a. Afrojack Event: Top of the Mountain concerten met o.a. Zucchero

In zowel Sölden als Ischgl kun je tot in de vroege uurtjes feesten in de après-ski. Beide dorpen beschikken over genoeg leuke bars en hebben een internationaal karakter. Je vindt hier dan ook een ander soort après-ski dan in Kirchberg of Val Thorens. De housefanaten onder ons moeten zeker naar Sölden. Hier vindt jaarlijks het Electric Mountain Festival plaats. DJ’s als Afrojack, David Guetta en Felix Jeahn hebben hier opgetreden. In Ischgl heb je de Top of the Mountain concerten. Hier hebben wereldbekende artiesten gestaan zoals Muse, Robbie Wiliams en Nickelback. Deze winter sluit Helene Fischer het seizoen af. Ischgl wint deze zeer nipt aangezien er vaak grote namen op hebben getreden. 2-1.

Top of the Mountain

Drukte bij het Top of the Mountain concert in Ischgl (Foto:© 2017 Tourismusverband Paznaun - Ischgl)

Sfeer: 2-2

Sölden Ischgl
Ligging aan een doorgaande weg: Ligging aan een doorgaande weg:
Hoogbouw: Hoogbouw:
Bebouwing: voornamelijk chalets Bebouwing: voornamelijk chalets
Riviertje: Riviertje:

Hoewel Sölden en Ischgl allebei sfeervol zijn, wint Ischgl deze. Wat in Sölden ontbreekt is een gezellig plein of een autovrij dorpscentrum. Daarnaast ligt Sölden aan een doorgaande weg. Ischgl daarentegen ligt wat verder van de weg af. Verder heeft Ischgl een erg kleurrijk centrum. Daarom wint Ischgl deze. Ischgl zet zichzelf op gelijke hoogte. 2-2.

Ischgl dorp

De gezellige dorpskern van Ischgl (Foto: © TVB Ischgl)

Naast het skiën: 2-3

Sölden Ischgl
Langlaufen: 15 km loipes Langlaufen: 73 km loipes
Winterwandelen: 30 km routes Winterwandelen: 38 km routes
Rodelbaan: 5 km Rodelbaan: 7 km
IJsbaan: IJsbaan:

De niet-skiër zal zich in zowel Ischgl als Sölden vermaken. In beide dorpen is van alles mogelijk. Van langlaufen tot schaatsen, het kan allemaal in beide dorpen. Ischgl wint deze aangezien er meer loipes en wandelroutes liggen. Ischgl pakt hiermee het laatste en belangrijkste punt. 2-3.

Langlaufen Ischgl

Langlaufen in Ischgl

En de winnaar is...

Ischgl is de uiteindelijke winnaar, maar het scheelt maar weinig. De Silvretta Arena telt meer pistekilometers, meer uitgaansmogelijkheden en meer activiteiten naast het skiën. Daarentegen duurt het winterseizoen in Sölden langer en heb je door de hoge ligging langere afdalingen. Uiteindelijk ga je in beide dorpen een top-skivakantie beleven, dus zet ze allebei op je bucketlist!

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Skivakantie aanbiedingen