Skip to navigation Skip to main content

12 winterse activiteiten voor een adrenalinekick

De hele dag alleen maar een beetje afdalingen skiën, wordt dat niet een beetje eentonig? Hoewel wintersporten natuurlijk geweldig is, zijn er genoeg activiteiten in de Alpen te beleven, die ook voor een adrenalinekick zorgen! Heb je bijvoorbeeld ooit van Snoocs of WingJumpen gehoord? In dit lijstje staan twaalf unieke ervaringen die je hoogstwaarschijnlijk niet snel vergeet! De meeste van deze activiteiten zorgen voor een verhoging van je hartslag, of zorgen simpelweg voor een adembenemend moment. Dus, wanneer je komende winter in de Alpen komt, moet je dit lijstje absoluut afvinken!

#1. IJsduiken

“Brrrr”… IJsduiken, dat klinkt erg koud! Dat klopt ook wel degelijk. In het Zwitserse Les Mosses kun je onder het ijs van Lac Lioson ijsduiken op 1850 meter hoogte. Voor het ijsduiken worden er ’s winters drie gaten gemaakt voor de ijsduikers. In het Franse Tignes is het ook mogelijk om te ijsduiken. Zowel ’s nachts als overdag kun je kopje onder gaan in het water van Tignes le Lac. Let op: ijsduiken mag pas vanaf 16 jaar.

#2. Snoocs

“Snoocs, wat zijn dat nou weer?” De Snooc is een paar toerski’s die je op de top van de berg ombouwt tot een soort van slee. Je klapt de toerski’s op elkaar en steekt je zitje er in. Remmen doe je met je voeten en sturen met je bovenlichaam. Je kunt Snoocs huren en eventuele lessen volgen in een aantal Franse wintersportplaatsen. Bijvoorbeeld in: Le Grand Bornand, Serre-Chevalier, Valloire en St. François Longchamp.

#3. IJskarten

Voel je eventjes als Max Verstappen of Lewis Hamilton, maar dan op een gladde bodem. IJskarten, dat klinkt als een niet al te eenvoudig ritje. Dat valt op zich best mee, de karts zijn van spikes voorzien, waardoor ze extra grip hebben. Toch komt er een flink stukje behendigheid bij kijken. IJskarten is mogelijk in onder meer: Saalbach, Tignes, Verbier en Breuil-Cervinia.

#4. Horse boarding

Ben jij dol op paarden en op jacht naar een adrenalinekick? Ga dan horse boarden! Het is eigenlijk de spannendere variant van ski-joering, waarbij je op ski’s wordt voortgetrokken door een paard. Bij horse boarding gaat het paard echter vol in galop terwijl jij op een soort van matras zit. Horse boarding is mogelijk in het Franse Aussois.

#5. Snowbiking

De laatste jaren is het erg populair geworden, snowbiking. Je hebt vast wel eens iemand voorbij zien racen op een snowbike: een soort vouwfietsje met twee ski’s als wielen. Tegenwoordig kunnen in het Kaunertal zelfs rolstoelgebruikers op een aangepaste snowbike de berg af. Aan een snowbike komen is niet moeilijk, in bijna ieder skigebied kun je er wel één huren.

#6. Sled Dogs

Ben je van plan te gaan ijshockeyen en mag je nog wel een beetje aan je evenwicht werken? Ga dan eens de piste op met een paar Sled Dogs! De trend is overgewaaid vanuit Scandinavië, maar in de Alpen begint het ook op te komen: met een paar flexibele schaatsen de piste af en de gaafste tricks uitvoeren! In het Franse Les Gets kun je gratis introductielessen nemen.

#7. X-bikes of sneeuwscooters voor de kids

Welk kind heeft nou niet de droom om op een sneeuwscooter te rijden? Al vanaf 6-jarige leeftijd kan dat! In de skigebieden Engelberg en Les Sybelles kunnen kinderen deze gave ervaring meemaken. Een andere leuke activiteit voor de kids is X-bike rijden: op een soort van step met brede wielen van de piste af. De X-bike ritten vinden plaats wanneer de pistes gesloten zijn, zo worden er geen skiërs omver gereden.

#8. Duik de gletsjer in

Wanneer je altijd al eens een gletsjer van binnen hebt willen zien, is dit de unieke ervaring voor jou. In de Hintertuxer Gletsjer kun je wandelen met een gids. Het is ook mogelijk om te suppen of te kajakken in de gletsjer. Daarnaast kun je een prachtig ijspaleis bewonderen. Kortom: in de Hintertuxer Gletsjer kun je genoeg doen.

Foto:© Zillertaler Gletscherbahn GmbH & Co KG

#9. Fatbiken

Voor de fietsliefhebber die het zelfs met een meter sneeuw niet kan laten om op de tweewieler te stappen, is er de fatbike. De fatbike is een Noord-Amerikaanse uitvinding die sinds een aantal jaar erg populair in de Alpen is geworden. Je kunt zowel ’s zomers als ’s winters fatbiken. De naam zegt al een beetje wat een fatbike precies is: een sportfiets met dikke banden, voor extra grip. Tegenwoordig kun je in tal van skigebieden wel een sportzaak vinden die fatbikes aanbiedt.

Foto: © Andermatt-Urserntal Tourism

#10. WingJumpen

Met de WingJump ga je als een soort van vleermuis de skipiste af. Het is een soort van rugzeil van nylon, die je als een hesje over je jas heentrekt. Tijdens het skiën vang je regelmatig lucht en stijg je af en toe een beetje op! Dit zorgt niet alleen voor kriebels in je buik, maar het schijnt ook je skihouding te verbeteren. Vooral bij kinderen blijkt het goed te werken. Diverse Franse skischolen werken al met deze methode. In Val Thorens kun je bijvoorbeeld WingJump-groeplessen volgen.

#11. Heli-skiing

Je moet er wel wat geld voor over hebben, en ook flink ervaren voor zijn. Heli-skiing houdt in dat je met een helikopter door de bergen wordt vervoerd. Je wordt per helikopter naar de meest uitdagende off-piste gebieden gebracht. De prijzen voor een heli-ski ritje bedragen al snel meer dan € 250,- per persoon. Je moet er dus wel iets voor over hebben. Heli-skiing is onder meer mogelijk in Livigno, Arolla en Lech am Arlberg.

#12. Abseilen in diverse attracties

Een zweefvlucht van de berg af, in diverse skigebieden kan dat. La Tyrolienne in Val Thorens is de hoogste zipline van de Alpen. In Ischgl vind je de Ischgl SkyFly: 50 meter boven de grond bungelen aan een koord van twee kilometer lang met hoge snelheden richting het dal! In Serfaus vind je de Serfauser Sauser, een tokkelbaan van ruim twee kilometer lang.

193 - Winter - Nick

Over Nick

Nick stond vanaf zijn derde levensjaar op de ski's en heeft sindsdien de smaak te pakken. Een winter zonder skiën kan hij zich niet meer voorstellen en de SkiWelt kent hij inmiddels op z'n duimpje.