13 november 2017 door Miranda in 'Materiaal''

Tips voor het kopen van tweedehands ski

Het hebben van eigen ski’s is ontzettend fijn. We hebben helaas niet allemaal hetzelfde budget en daarom kan het zijn dat je geen geld hebt om regelmatig een paar spiksplinternieuwe ski’s aan te schaffen. Dan zijn tweedehands ski’s een oplossing. Soms kun je iets goedkoops overkopen van een familielid, vriend of kennis, maar ook het internet staat er vol mee. Maar hoe vind je dan een geschikt paar tweedehands ski’s? Het is niet eenvoudig, want er zijn een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Daarnaast wordt er ook een hoop troep aangeboden. In dit artikel geef ik je tips voor de aanschaf van tweedehands tips.

#1. Koop een ski die bij je past

Of je nou nieuwe of tweedehands ski’s koopt, het aanbod is enorm. Belangrijk is om eerst te kijken naar welke ski’s het beste bij jou passen. Denk daarbij aan factoren zoals snelheid, niveau, het soort bochten dat je maakt (lang/kort) en of de ski’s voor op- of naast de piste zijn. Veel punten en allemaal belangrijk om vooraf over na te denken.

Koop een ski die bij je past

Zoek ski's die echt bij jou passen

#2. Zoek de ideale ski

Nadat je stap 1 hebt voltooid, is het tijd om op zoek te gaan naar tweedehands ski’s. Heb je al nagedacht over het model en de lengte? Ook dit zijn twee belangrijke gegevens tijdens de zoektocht. Veel mensen zoeken vaak andersom. Ze bekijken het hele aanbod en kijken zo of er iets voor ze bij zit. Dat kan, maar het is op die manier wel meer zoeken naar een speld in de hooiberg. Als je eenmaal een ski hebt gevonden, dan is het belangrijk om je verder te verdiepen in de eigenschappen ervan. Een verkeerde ski (te stijf voor beginners, te slap voor gevorderden) kan de pret op de piste namelijk flink bederven. Via Google kun je op zoek gaan naar een skitest, waarbij de ski helemaal onder de loep is genomen.

#3. Hoe oud mogen de ski’s maximaal zijn?

De levensduur van een ski is beperkt en deze hangt erg af van de mate waarin de ski’s gebruikt en onderhouden zijn. Ski’s met een leeftijd van 5 jaar, die 1 keer per jaar een week gebruikt zijn en prima onderhoud hebben gekregen, kunnen nog makkelijk een aantal skivakanties mee. Ski’s die daarentegen 2 à 3 jaar intensief gebruikt zijn, kunnen soms beter gewoon de container in, maar ook deze ski’s kom je tegen op het internet. Persoonlijk zou ik nooit ski’s kopen die ouder zijn dan 8 tot 10 jaar, maar uiteraard wil dit niet meteen zeggen dat de ski’s ook echt slecht zijn.

#4. Bekijk de ski’s goed

Op de foto kan de ski er nog zo goed uitzien, in het echt kan dit vaak tegenvallen. Daarom is het belangrijk dat je de ski’s met eigen ogen gaat bekijken. Op die manier kun je de conditie van de bindingen, de kanten en het belag beter inschatten. Ook al is de bovenkant nog zo mooi, dit is niet meteen een garantie dat de ski ook echt goed is. Eén verkeerde tik aan de onderkant kan al zorgen voor onherstelbare schade aan de ski’s. Bekijk de ski’s dus goed en kritisch.

#5. Zien de bindingen er goed uit?

Bindingen lopen niet heel snel schade op, tenzij ze een behoorlijke klap hebben gehad. Vraag daarom of je een skischoen in de bindingen mag klikken en kijk daarmee of de schoen er gemakkelijk in en uit kan. Nog beter is om dit te laten controleren bij een skispeciaalzaak, als je de ski's voor onderhoud wegbrengt.

ski

Laat de bindingen controleren in de winkel

#6. Wat is de conditie van het belag?

Als je tweedehands ski’s koopt, dan is het fijn als alles netjes is gewaxt, maar dit is niet altijd het geval. Is het belag wit uitgeslagen, dan hoeft dit niet meteen een probleem te zijn. Vaak is dit op te lossen met een waxbeurt (of twee). Het is veel belangrijker om te kijken naar diepe groeven, krassen en scheuren. Zie je bijvoorbeeld de laag onder het belag zitten (bijvoorbeeld hout), dan kan het zijn dat de kern van de ski onherstelbaar is aangetast. Zijn de groeven en scheuren niet zo diep, dan is dit geen probleem. Ook als er stukjes van het belag uit de kanten van de ski zijn, dan is het verstandiger om deze niet te kopen. Het is moeilijker te repareren en het blijft altijd een zwakke plek in de ski.

belag van een ski

Een paar krassen en een wit uitgeslagen belag is niet meteen een probleem

#7. Zijn de kanten ‘dik’genoeg en zitten ze goed vast?

Bij een botsing met een steen op de piste is het mogelijk dat de kanten van de ski (voor een gedeelte) loskomen. Als dit het geval is, dan is de ski eigenlijk niet meer te repareren en moet je deze niet kopen. Bekijk beide kanten van boven naar beneden, om alles goed te inspecteren. Zijn de kanten vaak geslepen, dan is de levensduur van de ski korter. Je kan dit zien aan de dikte van de kant. Is deze dun, dan betekent dit kort skiplezier. Roest is weg te slijpen, maar niet als deze diep in de kant is getrokken.

kanten van de ski

Deze kanten zijn dik en kunnen nog vaak worden geslepen

kanten van de ski

De roest en beschadigingen aan de kanten van deze ski zijn niet meer te herstellen

#8. Het risico van huurski’s

Je hebt een week geskied op huurski’s en vervolgens kun je ze heel goedkoop overkopen. Dat lijkt misschien interessant, maar ook hier moet je goed oppassen. De ski’s van een verhuurbedrijf worden namelijk erg intensief gebruikt en onderhouden. Belangrijk is om vooral goed op de kanten van de ski’s te letten. Omdat deze ski’s vaak door een machine worden geslepen, slijten de kanten extra snel. Je kunt vragen hoe vaak je de ski’s nog kan slijpen. Daarnaast moet je de ski’s plat op de grond leggen en kijken naar de ‘veerkracht‘. Druk op de binding en kijk of de ski’s nog goed terugveren. Verder moet je bedenken dat huurski’s vaak speciale bindingen hebben. Deze zijn zo gemaakt dat de verhuurder gemakkelijk allerlei skischoenen kan instellen. Huurbindingen zijn veel zwaarder.

huurski’s

De bindingen van een huurski zijn vaak een stuk zwaarder

#9. Twijfel je? Doe het dan niet!

Heb je goed gekeken naar alle punten en ben je helemaal blij met je nieuwe ski’s? Dan moet je er lekker voor gaan. Twijfel je toch nog ergens over, dan is het niet altijd verstandig om de ski’s toch te kopen, maar je kan natuurlijk om een mooie korting vragen ;-).

Tweedehands ski’s aanschaffen is niet altijd even makkelijk. Neem iemand mee die er verstand van heeft, of vraag om advies. Ik wens je in ieder geval veel succes!

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.