Skip to navigation Skip to main content
11175 - 14 herkenbare skiblessures (2)

Zonder enige twijfel is skivakantie de mooiste vakantie die er bestaat. Je bent sportief bezig, je bevindt je in de prachtige natuur en met een beetje geluk geniet je van mooi weer. Wat wil je nog meer? Natuurlijk heeft een skivakantie ook nadelen. Zo kun je de nodige blessures oplopen wanneer je ten val komt, dit is natuurlijk nooit leuk! Ook levert de hele dag actief bezig zijn soms de nodige pijntjes op, maar we mogen zeker niet klagen. We zijn ten slotte met iets prachtigs bezig: skiën, niet waar? Geen gezeur dus, en lekker genieten! Wie van jouw skivrienden herkent deze skivakantiepijntjes wel?

#1. Vallen op een ijsplaat

Een stuk schaatsbaan op de piste die je moeilijk ziet, de gevreesde ijsplaat. Op een ijsplaat verlies je makkelijk de controle over je ski’s en kom je snel ten val. Geloof mij, ijsplaten zijn vrij hard! Oppassen dus voor de beruchte ijsplaten, zo voorkom je skiblessures.

11175 -  (8)#2. Een sleeplift tussen je benen

Voornamelijk bij de mannen kan dit als onprettig ervaren worden. Een sleeplift is voor sommige skiërs al een echte nachtmerrie, je kan er makkelijk uit vallen. Daarnaast moet je ook nog eens een ijzeren staaf tussen je benen wurmen om naar boven te komen, vervelend… Doe mij maar een stoeltjeslift in dat geval.

#3. Stoeltjeslift die tegen je kuiten botst

Sommige stoeltjesliften vangen je nogal lomp op en dat merken je kuiten ook. Met hoge snelheid komen ze op je af en voor je het weet knalt het stoeltje tegen je kuiten. Eén voordeel: je zit wel direct! Alleen een beetje pijn in je kuiten, maar dat trekt gelukkig snel weg.

#4. Je handen snijden aan je ski’s of snowboard

Je wilt even snel je ski’s of je snowboard oppakken zonder je handschoenen aan en voor je het weet snijd je paar ski’s of snowboard in je handen. Een vergissing die onder de skiërs vaak gemaakt wordt. Ski’s en snowboard zijn namelijk messcherp, dus houd voortaan even je handschoenen aan.

11175 -  (10)

#5. Uitglijden over een paar ski’s voor een berghut

Die rekken voor après-skihutten en bergrestaurants staan er met een reden! Iedereen klikt zo snel mogelijk uit hun ski’s of snowboard en legt deze ergens in het wandelpad neer. Begrijpelijk, want je wilt natuurlijk zo snel mogelijk je biertje of Wiener Schnitzel bestellen. Die ski’s die nu midden in het pad liggen kunnen soms wel voor nodige glijpartijen zorgen wanneer ze over het hoofd gezien worden. Gewoon in de rekken plaatsen volgende keer dus!

#6. Pijn in je stuitje

Onder de (beginnende) snowboarder een veel voorkomend pijntje. Van al dat achteroverleunen lig je zo weer op je stuitje. Ook voor de net iets minder gevorderde stuntskiër die in het funpark de springschans betreedt wil wel eens op zijn stuitje belanden. Pijnlijk…

#7. Beschadigd materiaal

Een beetje een mentale pijn wanneer je net nieuwe skispullen gekocht hebt en ja hoor, het raakt beschadigd. Er raast iemand zonder pardon over je ski’s of snowboard heen en daar treden alweer de eerste krasjes op. Bij een val vind je een kromme skistok terug of een snowboarder die met zijn nieuwe board over een steentje racet, je houdt er schade aan over en dat is nooit leuk!

11175 -  (12)

#8. Skischoenpijn

De meest oncomfortabele schoen ooit is zonder enige twijfel de skischoen. Ik denk dat we allemaal wel een boek kunnen schrijven over onze skischoenpijnen. Pijn in je kuiten en schenen, bevroren tenen, te kleine gehuurde skischoenen en vul het lijstje zo maar aan. Na een dagje skiën is er geen gevoel dat meer bevrijdend is dan het uittrekken van je skischoenen.

#9. Afgewezen worden in de après-ski

Een mentale klap is het zeker om een blauwtje te lopen tijdens het flirten in de après-ski met een aantrekkelijke dame of heer. Door de alcohol krijg je iets meer lef, wat niet perse garant staat voor succes…

#10. Een skistok in je zij

Een volle skibus is nooit prettig. Met z'n allen in een bus gepropt en dan moet iedereen zijn spullen ook nog bij zich houden. Bij het uit- of instappen wil je nog wel eens een skistok in je zij geprikt krijgen, geen pretje…

#11. Spierpijn

Wellicht de meest voorkomende ‘skiblessure’ uit dit lijstje. Eigenlijk is spierpijn een goed teken, je hebt lekker veel geskied! Toch is het een vervelende pijn die te voorkomen valt! Als je goed voorbereid op skivakantie gaat en af en toe spieroefeningen doet, ga je in de Alpen een stuk minder last hebben van spierpijn!

#12. Hoofdpijn

Iets te veel drankjes genuttigd in de après-ski? Dan klinkt hoofdpijn voor jou zeer waarschijnlijk als een bekend fenomeen. Dit is natuurlijk geen excuus om de volgende dag veel later op de piste te staan! De frisse berglucht doet juist iets magisch, het voelt soms of je kater weggetoverd wordt.

11175 -  (14)

#13. Verzuurde bovenbenen

Wanneer je net een flinke lunch achter de kiezen hebt gewerkt wil dit fenomeen nog wel eens optreden, verzuurde bovenbenen… Je bent na je middagmaaltijd nog geen 100 meter verder en je voelt het al in je bovenbenen. Uiteindelijk wordt het alleen maar erger. Dan maar iets eerder stoppen, morgen weer een dag!

#14. Pijn in je hart

Je laatste dag skiën, het zit er weer op… Met pijn in het hart verlaat je je skibestemming, terug naar huis. Jammer genoeg kunnen we niet allemaal ongelimiteerd op skivakantie, waardoor je soms weer een jaar moet wachten voor je weer naar de bergen mag.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.