Skip to navigation Skip to main content
Skicircus 4

Skirugzak: handige informatie en kooptips

Een skirugzak is ideaal om allerlei spullen in mee te nemen die je tijdens het skiën of snowboarden nodig kunt hebben. Denk aan een extra laagje kleding, een zonnebril voor op het terras, water, een snack voor tussendoor en een EHBO-setje. Zo ga je goed voorbereid de piste op. Voor wie gaat freeriden is een lawinerugzak onmisbaar. Hier zit namelijk ook een ingebouwde airbag in. Op deze pagina lees je alles over de skirugzak. 

Skiën met een skirugzak

Weet je niet zeker of je een extra laagje nodig hebt tijdens het skiën? Krijg jij na een paar uur al een enorme hongerklop, maar wil je je vrienden niet meteen vragen om te pauzeren? Geen zin in volle zakken, maar moet er wel van alles mee? Dan is skiën met een skirugzak ideaal. Je kunt er alles instoppen wat je nodig hebt. Vind je skiën met een rugzak niet fijn? Bijvoorbeeld in de lift? Misschien wil iemand van je gezelschap er wel mee skiën of stop 'm in een kluisje! Op deze pagina alles over het inpakken, dragen en kopen van een skirugzak.

Wat is een skirugzak?

Een skirugzak is een rugtas van klein tot middelgroot formaat, waarin je belangrijke dingen mee de piste op kunt nemen. Natuurlijk kun je van alles in je zakken stoppen, maar dat beweegt toch een stuk minder fijn. Skirugzakken zijn er in allerlei soorten, formaten en kleuren. Ontzettend belangrijk is dat je er fijn mee kunt skiën, maar ook comfortabel mee in de lift kunt zitten. Een skirugzak is licht van gewicht, moet makkelijk af te doen zijn en beschikt over banden die je op de borst en heupen kunt bevestigen. De meeste zijn bovendien uitgerust met allerlei handige vakjes en hulpmiddelen om jouw gemak op de pistes te verhogen. Je draagt de rugzak tegen je lichaam. 

Wat is een skirugzak?

Eigenschappen van een skirugtas

Skirugzakken hebben meerdere overeenkomsten met bijvoorbeeld een backpack, alleen beschikken ze niet over rugventilatie. Wel zijn ze uitgerust met allerlei handige features die tijdens je skidag van pas komen. Onder andere:

  • Bevestiging voor je ski's of snowboard en skistokken: ideaal voor ouders, maar ook voor toerskiërs is dat de meeste skirugzakken beschikken over een bevestiging voor je ski's of snowboard en skistokken
  • Rugbeschermer: er zijn speciale skirugzakken die zijn uitgerust met een rugbeschermer. 
  • Fluitje: heeft jouw skirugzak een fluitje? Dat is niet om naar mooie skiërs te fluiten, maar in geval van nood. 
  • Vakje voor je skibril: klaar met skiën of tijd voor een pauze? Skirugzakken beschikken vaak over een speciaal fleecevakje voor je skibril. Beschadigt 'ie niet in de après-ski! Stop de sleutels van je appartement alleen niet in dit vakje. 😉
Skiën met een skirugzak op de piste

Verschillende soorten skirugzakken

Er zijn verschillende soorten skirugzakken, stuk voor stuk geschikt voor een andere doelgroep. Zo zijn er speciale lawinerugzakken om mee buiten de piste te skiën en kun je voor een ski rugzak met backprotector kiezen om je rug optimaal te beschermen.

Blij op de piste

Normale skirugtas

Een normale skirugzak is van een klein tot middelgroot formaat (+/-15 liter) en biedt voldoende ruimte om de belangrijkste dingen mee de piste op te nemen. Denk aan een eventueel extra laagje, een flesje met water, zonnebrand en een energiebar. Een borst- en heupband zorgen voor de juiste verdeling van het gewicht. In tal van handige vakjes kun je je accessoires en spullen opbergen.

Freeriden met lawinerugzak

Lawinerugzak

Een lawinerugzak beschikt over een ingebouwde airbag. Kom je in een lawine terecht, dan trek je aan de hendel bij de schouderband en wordt de airbag binnen enkele seconden opgeblazen. Dankzij het grote volume dat ontstaat, kun je op de sneeuw blijven drijven. Hierdoor heb je meer kans de lawine te overleven. Belangrijk: ook met lawinerugzak kun je onder de sneeuw terecht komen! Er zijn verschillende merken en systemen op de markt (o.a. Mammut, Ortofox en ABS). 

Op de piste met rugzak

Skirugzak met rugbeschermer

Veiligheid boven alles! Een rugbeschermer kun je loskopen, maar er zijn ook rugzakken te koop met een ingebouwde variant. In een skirugzak met backprotector zit aan de achterzijde een versteviging verwerkt die je rug beschermt tijdens het skiën. Voor optimale bescherming is het belangrijk dat een skirugzak met rugbeschermer goed, stevig op de rug zit en niet gaat schuiven bij een valpartij.

Met rugzak in de lift

Skirugzak met waterzak

Er zijn speciale rugzakken waar een drinksysteem in is geïntegreerd, maar je kunt ook voor een flexibele waterzak kiezen die je in een speciaal vak van de skirugzak kunt plaatsen. Let er wel op dat de waterzak is gemaakt van een speciaal materiaal, zodat het water niet kan bevriezen in de tas.

Skiën in de Zillertal Arena met freeride rugzak

Freeride backpack

Wie gaat toerskiën of freeriden heeft net wat meer spullen mee te nemen en kiest daarom voor een grotere tas. Zonder de juiste lawine-uitrusting (lawinepieper, lawineschep en sonde) begeef je je niet buiten de gemarkeerde pistes. Tijdens het toeren of hiken transpireer je veel, dus extra kleding is geen overbodige luxe. Ook moet de freeride backpack genoeg ruimte bieden voor eten en drinken.

Wat neem je mee in een skirugzak?

Voordat je beslist hoe groot de tas moet zijn, moet je jezelf eerst afvragen: wat neem je mee in een skirugzak? In een skirugzak neem je de spullen mee die je tijdens een wintersportdag nodig zou kunnen hebben. Wanneer je met voldoende drinken en eten op de piste staat, ben je niet afhankelijk van het bergrestaurant en kun je in de rij voor de skilift altijd even een slokje nemen. Soms is het ’s morgens lastig om in te schatten wat de temperatuur en het weer gaan doen. Een extra laagje kleding in je skirugzak stoppen is vaak maar wat slim. Ook met extra lenzen voor je skibril of tweede skibril kun je inspelen op wisselende weersomstandigheden. Een multitool om kleine reparaties uit te voeren en een EHBO-setje zijn ook handig om in je tas te stoppen. Tot slot zijn een muts en extra ski handschoenen ook geen overbodige luxe.

Skiën in Ski Arlberg

Hoe pak je een skirugzak in?

Hoe pak je een skirugzak in zonder dat je moet graven terwijl je op de piste staat? Hoe minder je meeneemt, hoe beter. Een tas met een inhoud van ongeveer 15 liter moet echt groot genoeg zijn om een dagje mee de piste op te gaan. Verdeel het gewicht op de juiste manier en zorg dat je de zwaarste spullen (drinken) het dichtst op de rug draagt. Hier kun je eten en extra kleding omheen doen, waarvan je verwacht het niet direct nodig te hebben. In de handige vakken aan de zij- en bovenkant stop je losse items, zoals zonnebrandcrème, een energiereepje en een pistekaart, waar je snel bij wilt kunnen.

Genieten van het uitzicht
Skiën Skicircus met rugzak

Skiën met een rugzak

Om lekker te kunnen skiën met een skirugzak dient deze stevig, maar niet te strak op de rug te zitten. Ook moet de tas op de juiste manier zijn ingepakt voor een goede gewichtsverdeling en balans. Skiën met een rugzak mag geen beklemmend gevoel geven, maar moet vrij en comfortabel voelen. Met een compacte rugtas die speciaal voor skiën is geschikt vormen bovenstaande zaken geen probleem. Bij het in de stoeltjeslift stappen haal je 'm van je rug af en hou je deze op je schoot. Zo loop je niet het risico dat bandjes en gespjes aan de skilift blijven haken. Het bordje ‘rugzak op schoot’ hangt er niet voor niks!

Skirugzak kopen: merken & winkels

Een skirugzak willen kopen is één ding, een keuze maken voor een model en merk is een tweede. Bepaal je keuze op basis van hoe vaak en hoe intensief je de rugtas gaat gebruiken. Iemand die veel en vaak onderweg is buiten de piste heeft belang bij een ander type skirugtas dan iemand die een weekje per jaar op wintersport gaat. Een goedkope skirugzak is voor veel wintersporters een prima keuze. Wil je een hoogwaardige tas met veel features kijk dan bij de collecties van gerenommeerde merken als Deuter, Nomad, Mammut en Ortofox. Onder andere te koop bij: