Het is zes uur 's ochtends als de eerste vrachtwagen de berg oprijdt naar de MooserWirt in St. Anton am Arlberg. "Onze leveranciers leveren volgens een nauwkeurig tijdschema 6 dagen per week vanaf 6 uur 's ochtends", vertelt Eugen Scalet, eigenaar van de bar. De pallets verdwijnen in een enorme liftschacht, "bijna 20 meter naar beneden" naar de opslagruimtes onder de skipiste. Zo begint elke dag in een van de bekendste après-ski bars van de Alpen.
Sinds 1989…
Achter het succes schuilt een verhaal van doorzettingsvermogen. "We waren een boerenfamilie en zeer arm. Het boerenleven leverde destijds te weinig op om van te leven, maar te veel om te sterven. Toen mijn vader gestorven is, wisten we dat landbouw voor ons geen toekomst meer had – dus hebben we in onze wanhoop onze stal en de schuur omgebouwd tot 'iets aan de piste'."
Dat was in 1989. Een keerpunt? Dat is er nooit geweest, stelt de eigenaar resoluut. "We zijn in 1989 heel klein begonnen en hebben sinds die tijd elk jaar geprobeerd alle fouten van het vorige seizoen niet meer te maken en een beetje beter te worden dan het jaar ervoor. Dat is een doorlopend proces tot op de dag van vandaag, dat ook nooit zal eindigen."
De onzichtbare machine
Van buitenaf oogt de MooserWirt als een authentieke berghut. Maar schijn bedriegt. "Van buiten ziet de MooserWirt er misschien uit als een 'oude hut', maar van binnen zijn we absolute high-tech", vertelt de eigenaar. En hoe: "We hebben meer dan 40 km aan drankleidingen en de dranken komen uit meer dan 800 tapkranen. We hebben 45 mobiele terminals voor bestellingen, 45 mobiele creditcardterminals en 45 mobiele printers direct bij onze servicemedewerkers." Het wifinetwerk, met meer dan 80 hotspots en snelheden van straks 700 Mbit, zou menig techbedrijf jaloers maken. De geluidsinstallatie telt meer dan 100 speakers.”
De dag kent een strakke planning. Om 5/6 uur arriveren de eerste medewerkers, om 11.00 uur opent de MooserWirt voor de wintersporters en om 14.00 uur komt het laatste deel van de ploeg, "zodat we bij het begin van de après-ski om 15.30 uur met het hele team aanwezig zijn." Na sluitingstijd om 20.00 uur neemt het schoonmaakteam over, dat "tot circa middernacht de keuken, de tap, de toiletten en de hele MooserWirt blinkend schoon maakt.”
Bouwen, bouwen, bouwen
In 35 jaar waren er 33 bouwprojecten. Een cruciale toevoeging: "Daarbij ging het zelden om vergrotingen, maar meestal om verbeteringen." Dit jaar: een gloednieuwe bar op de galerij, alle toiletten gerenoveerd, nieuwe tap en een nieuwe afwasfaciliteit. "Ons streven is dat de MooserWirt nooit, nooit, nooit 'oud' wordt, maar altijd op het modernste niveau is." De drijfveer achter elke investering? "Alle verbeteringen volgen altijd het motto 'Wat is goed voor onze gasten?' en nooit het motto 'Hoe kunnen we meer verdienen?'. Niet spectaculair, wel heel succesvol.
Wat is het geheim?
Wat maakt de MooserWirt nu echt anders? De eigenaar is verrassend eerlijk: "Ik weet het eerlijk gezegd niet, we denken over zulke dingen simpelweg niet na." De strategie is simpel: "We kijken nooit naar wat onze collega's doen, we denken uitsluitend dag en nacht na over hoe wij zelf beter kunnen worden – al het andere komt dan vanzelf." En met een knipoog: "En als we een onverklaarbaar, echt, ongrijpbaar geheim hadden: zou ik dat dan willen verraden?"
Wat wel duidelijk is: de Tiroler roots blijven zichtbaar. "Wat de 'tradities' betreft, zijn deze identiek aan die van de MooserWirt: 100% eerlijkheid, 100% handdrukvertrouwen. De Tiroler boerentraditie zit in ons DNA, zogezegd."
De stille kracht: het team
"Zonder onze geweldige medewerkers zou de MooserWirt niet de MooserWirt zijn." Sommige medewerkers zijn hier al meer dan 30 jaar. In totaal werken er meer dan 100 medewerkers bij de Mooserwirt. Het recept? Verwennen. Gratis kamers, gratis eten en drinken - ook op vrije dagen. "En als ze na een bijzonder zware dag dan in de MooserWirt zelf nog willen feesten: op kosten van het huis."
De hiërarchie? Die is er nauwelijks. En er geldt één gouden regel: absolute discretie. "Ook onze medewerkers weten dat ze direct ontslagen worden als ze ook maar een onschuldige foto van bekende personen op social media posten." Er zijn genoeg VIP's geweest om "de MooserWirt drie keer te behangen." Maar foto's? Nergens te vinden.
What Happens in MooserWirt...
"Er is een boek van 500 pagina's dat ik nooit zal schrijven: What happens in MooserWirt, stays…" Eén ding wil Eugen wel kwijt: "We weten van meer dan 50 (!!!) bruiloften waarbij het bruidspaar elkaar in de MooserWirt heeft leren kennen." En dan: "Nee, we weten niet hoeveel daarvan nog steeds getrouwd zijn…"
Misschien is dat wel het échte geheim van de MooserWirt: een plek waar technologie en traditie, professionaliteit en spontaniteit, discretie en feest naadloos samenkomen. En waar, na 35 jaar, de honger om beter te worden nog steeds onverzadigbaar is.
Snowplaza Magazine 2025/2026
Dit artikel is geschreven voor het Snowplaza Magazine 2025/2025. Dit magazine wordt jaarlijks opgesteld en is zowel online als offline te lezen. Online is het volledige magazine vanaf begin december door te bladeren. Wil je een gedrukte versie? Dan kun je een bestelling bij DAKA plaatsen. Je krijgt het gratis bij een online bestelling en het is ook te lezen via de Leesmap van de Leeskring.
MooserWirt!