15 mei 2021 door Lucas in Materiaal

Goed thermo ondergoed is onmisbaar tijdens je skivakantie. Het zorgt ervoor dat je lekker warm blijft tijdens de koude dagen op de piste. Veel mensen zullen bij hun skikleding vooral denken aan een skibroek en -jas, handschoenen en skisokken. Thermokleding wordt hierbij nog wel eens vergeten. Dit komt mede door het feit dat deze laag ver onder je andere kleding verstopt zit, maar het is wel degelijk van belang. Deze kledinglaag zorgt ervoor dat je zweet goed wordt afgevoerd en dat je lichaam op temperatuur blijft. In tegenstelling tot katoenen onderkleding, die het zweet opneemt en nat wordt. Onderschat het gebruik van goed thermo ondergoed dus niet! Met deze 5 tips voor het kopen ervan zit jij er tijdens je volgende skivakantie lekker warm bij!

#1. Thermo ondergoed houdt je droog en warm

Bedenk je goed dat thermo ondergoed een dubbele functie heeft: het moet ervoor zorgen dat je lichaam warm blijft en dat zweet wordt afgevoerd naar de volgende kledinglaag. Je thermokleding is namelijk onderdeel van het 3-lagensysteem. Kies je voor de dikste versie, dan kan je zweet niet worden afgevoerd en wordt de kleding vochtig. Het gevolg hiervan is dat je snel afkoelt na inspanning of in bijvoorbeeld de lift. Ga daarom voor thermo ondergoed dat niet nat wordt en je lichaamstemperatuur goed reguleert. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en de weersomstandigheden kun je de ene keer voor een iets dikker of dunner model kiezen. 

thermo ondergoed kopen

#2. Thermokleding sluit goed aan op je lichaam

De belangrijkste functie van thermo ondergoed is dus het afvoeren van je zweet en ervoor zorgen dat je warm blijft. Hiervoor is het belangrijk dat de kleding goed aansluit op je lichaam. Is dit niet het geval, dan blijft zweet op je lichaam zitten en gaat de warmte sneller verloren. Gelukkig is goede thermokleding rekbaar en word je dus niet beperkt in je bewegingsvrijheid tijdens het skiën of snowboarden. 

Handig: zo was je je skikleding >

#3. Ga voor een thermoshirt én -broek

De meeste wintersporters kiezen alleen voor een thermoshirt, maar een thermobroek is net zo belangrijk. Dit komt omdat de skibroeken tegenwoordig steeds vaker bestaan uit slechts een dunne, waterdichte buitenlaag. Een thermobroek is in dat geval echt onmisbaar. Zeker wanneer je in een stoeltjeslift zonder weerbescherming zit, ben je blij dat je die thermobroek ook nog aanhebt... Vroeger redde je het nog zonder, omdat skibroeken toen nog dik en gevoerd waren. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook thermomutsen, nekwarmers en sokken verkrijgbaar.

Thermoshirt en thermobroek

#4. Ga voor synthetisch of merinowol

Thermo ondergoed wordt gemaakt van verschillende materialen en stoffen. Tegenwoordig wordt het vaak gemaakt van kunststof: polyester wordt samengedrukt met lycra. Dit maakt het draagcomfort zo hoog mogelijk en daarbij komt dat kunststof nauwelijks vocht opneemt en zweet perfect afvoert. Een ander veelgebruikte stof is merinowol. Dit is een wolsoort uit Nieuw-Zeeland die warmte perfect vasthoudt en goed isoleert. Verder kriebelt het niet en blijft het fris ruiken. Het enige nadeel is dat thermo ondergoed van deze stof vaak wat duurder is.

#5. Laat je niet leiden door de prijs

Vraag jezelf, voordat je thermo ondergoed gaat kopen, af waarvoor je het gaat gebruiken. Er zitten grote prijsverschillen tussen diverse merken en modellen en dat verschil moet ergens vandaan komen. Een goedkopere versie kan minder functioneel zijn of van een andere stof gemaakt worden. Fanatieke wintersporters die veel kilometers maken, zullen eerder kiezen voor hoogwaardig en technisch beter thermo ondergoed. Bestaat jouw skivakantie voor een groot deel uit genieten van de zon op het terras, dan heb je aan een minder dure variant waarschijnlijk al genoeg. Laat je dus niet leiden door de prijs, maar kies voor een set die bij jou past. 

Lucas is een groot liefhebber van bergen. In de winter komt hij graag in de Oostenrijkse bergen om te skiën en te genieten van de mooie landschappen. Daarnaast geniet hij enorm van de gezelligheid. En wat er op het menu staat tijdens de lunch? Schnitzels natuurlijk!

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Skivakantie aanbiedingen