Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: veel sneeuw voor de Franse en Zwitserse West-Alpen

51824851852 Efd506b9ec O

Lente? In een groot deel van de Alpen lijkt het deze week meer op winter. De week begon met een dik pak sneeuw en ook in de dagen daarna is het sneeuwdek lekker aangevuld. Met name aan de noordkant van de Alpenhoofdkam. Koning Winter lijkt er nog niet klaar mee te zijn. Vandaag en morgen kan er in de Franse en Zwitserse West-Alpen wel een halve meter sneeuw vallen. In dit weerbericht lees je de ontwikkelingen.

Sneeuwrijke week

De lente is vorige week officieel ingegaan, maar daar is in de Alpenlanden maar weinig van te merken. Vooral in Oostenrijk en Zwitserland kwam de sneeuw afgelopen week met bakken uit de hemel. Wel steeg de sneeuwgrens naar zo’n 1700-2000 meter hoogte, maar op de toppen is lokaal meer dan een meter verse sneeuw gevallen. In de dalen is veel van de sneeuw helaas weer weggeregend. Ruimte voor de zon was er vooral in de Zuid-Alpen. De minste neerslag viel in Italië, waar men op dit moment te kampen heeft met een watertekort. In een nieuw decreet heeft gouverneur Arno Kompatscher zelfs een verbod op de productie van kunstsneeuw opgenomen. Hieronder een galerij met wat actuele webcambeelden.

Webcams 31 maart

Fieberbrunn
Rothorn, Zermatt
Wildkogel Arena
Hausberg, Garmisch-Classic

Tot een halve meter sneeuw voor de West-Alpen

Na het koufront van afgelopen weekend is de sneeuwgrens de afgelopen dagen weer gestegen naar 1600-2000 meter hoogte. Een nieuw koufront brengt daar richting de avond verandering in en op zaterdag komt deze rond 1000 meter hoogte te liggen. Het wordt de komende dagen behoorlijk onbestendig in de Alpen, met opnieuw veel neerslag. In de West-Alpen kan vandaag en morgen op hoogte wel een halve meter sneeuw vallen. Met name rondom het Mont Blanc-massief gaat het los. Ook in andere delen van de Alpen valt sneeuw, maar hier zijn de hoeveelheden lager. In Beieren kan ruim 30 cm sneeuw vallen op zaterdag en in het westen en zuiden van Oostenrijk tot wel 40 cm sneeuw. In de Dolomieten blijft het grotendeels droog. Op 2000 meter hoogte ligt de temperatuur tussen -5 °C en +3 °C en de wind waait vrij krachtig tot stormachtig vanuit het westen/zuidwesten.

Lente keert terug na het weekend

Van lange duur is de winterinval niet. Het lijkt erop dat het na het weekend een stuk rustiger wordt in de Alpenlanden. Er komt steeds meer ruimte voor de zon. Wie komende week naar de Alpen afreist, kan volop gaan genieten van lenteweer in de skigebieden.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.