20 februari 2017 door Marco in 'Alpenweer''

Alpenweer: wisselvallige week

De komende dagen is het ietwat wisselvallig in de Alpenlanden en condities kunnen sterk verschillen per gebied. Reden is de westelijke stroming die in stand wordt gehouden door lagedruk boven Noord-Europa en hogedruk boven Zuid-Europa. Een compleet stralende vakantieweek zit er niet in maar dat neemt niet weg dat er best zonuurtjes te vinden zijn, met name in het zuiden. Dinsdag en ook later in de week nemen de neerslagkansen weer toe en omdat de lucht aanvankelijk vrij zacht is valt veel neerslag als regen.

Vandaag zonnige momenten

Vandaag is er in Zwitserland ruimte voor de zon. Vooral als je het wat hoger opzoekt is het genieten van de zon. Op de meeste plaatsen blijft het droog en ’s middags is het met 10 tot 12 graden zacht. In Oostenrijk kan er in de hogere Alpen wat regen of sneeuw vallen. Ook hier is het mild met zo’n 4 tot 10 graden. ’s Avonds neemt in de noordelijke Alpen de kans op regen toe op nadering van een storing. In de zuidelijke Alpen hoeft men die bewolking nog niet echt te vrezen. Daar wordt vrijwel de hele dag flink wat zon verwacht.

Monte Lussari, Tarvisio

Monte Lussari, Tarvisio

Dinsdag regen, daarna zeer zacht

Dinsdag zijn de regenkansen groot in het grootste deel van Oostenrijk. Het beste toeven is het in Kärinthië waar de zon nog zich laat zien. Ook in Zwitserland zien we een verschil tussen noord en zuid. In het noorden is het regenachtig bij zo’n 10 graden, terwijl aan de zuidflanken het in de zon 12 graden wordt. Woensdag blijft het op de meeste pistes droog, maar wordt het met 10 tot 15 graden wel erg zacht. Ook donderdag staat er weinig neerslag op het programma. Er zijn zonnige perioden en het is ronduit lenteachtig met op veel plaatsen zo’n 15 graden. In de avond neemt wel de bewolking toe, een voorbode voor minder weer vrijdag.

Flachau

Druppels op de webcam in Flachau

Vrijdag flink wat sneeuw

Vrijdag stroomt er vanuit het noordwesten weer minder zachte lucht over de Alpen, maar dit gaat wel gepaard met veel bewolking en neerslag. In eerste instantie zal dat veel regen zijn, maar naarmate de dag vordert daalt de vorstgrens van zo’n 1800 meter naar zo’n 500 meter en zal er steeds meer sneeuw vallen. Lokaal kan 20 tot 30cm sneeuw vallen bij zware sneeuwval. Ook gaat het in de bergen stormachtig waaien. Oppassen dus. In de nacht maar zaterdag trekt de neerslag over de Alpen naar het zuiden weg en blijft het in het weekend vrijwel droog. Vakantievierders die op vrijdag terug gaan rijden naar Nederland moeten rekening houden met vertragingen vanwege het weer. Wintersporters die in het weekend terug rijden naar huis zullen niet al te zwaar weer tegenkomen. Er worden dan geen grote problemen verwacht.

Hochstubai, Tirol

Hochstubai, TirolHet origineel van dit weerbericht staat op snowplaza.nl >

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza.nl verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.