Skip to navigation Skip to main content

Zomerse topervaringen met de liften van Tirol

Wat hebben de Viggarspitze, de Seefelder Spitze en de Venet met elkaar gemeen? Deze drie en talloze andere Tiroler toppen zijn voor wandelaars in de zomer comfortabel met één van de ruim 100 bergbanen van Tirol te bereiken. Op de top staan adembenemende uitzichten, gastvriendelijke herbergiers en een uitgebreid netwerk aan wandelroutes op je te wachten. Wie de bergen van Tirol wil beleven, hoeft geen berensterke conditie te hebben. Wandelaars in Tirol kunnen de eerste paar honderd hoogtemeters ook met moderne kabelbanen overwinnen.

Zomervakantie Tirol? Aanbiedingen vanaf € 105,- >>

Wandelroutes rond Innsbruck

“Een klassieker voor een gezellige wandeling, met name voor alpine beginners, is de Zirbenweg', aldus Wolfgang Platzer. De erkende berggids begeleidt deelnemers aan het kosteloze wandelprogramma “Innsbrucker Bergwanderprogramm” omhoog naar bergweiden en –toppen. Hij kent de wandelbestemmingen rond de Tiroler hoofdstad op zijn duim. “De zes kilometer lange route onder de Patscherkofel en Glungezer loopt over een redelijk breed pad zonder noemenswaardige hoogteverschillen langs de alpenpijnen, waarnaar het pad is vernoemd en nog 400 andere gemarkeerde bergplanten. Tijdens de hele tocht hebben de wandelaars een prachtig uitzicht over het Inntal en het tegenoverliggende Karwendelgebergte.

Gemzen spotten in Seefeld

Wie op enigszins eenvoudige wijze een topervaring wil beleven, kan via het kabelspoor en de Jochbahn naar het Seefelder Joch (2.064 meter) klimmen. Vanaf hier bereiken de wandelaars binnen een uur via de Panorama Höhenweg de Seefelder Spitze (2.220 meter). Met een beetje geluk zijn in de richting van het Eppzirltal ook enkele gemzen te zien. “Een prachtige alm- en indrukwekkend berglandschap ligt in het Stubaital na de klim naar het bergstation van de 11er-lift', aldus wandelgids Wolfgang Platzer. “Hier kunt u afhankelijk van uw conditie en motivatie voor de korte, maar krachtige klim naar de 11er-Hütte kiezen of gemoedelijk in westelijke richting naar de Autenalm wandelen.” Mooi is ook de route naar de Pinnisalm van waaruit u langs de bergweiden het dal weer verlaat.

Kabelbanen zijn vaak gratis

De comfortabele kabelbanen - het gebruik ervan is in veel regionale bezoekerskaarten inbegrepen - maken het bijna overal in Tirol mogelijk, om nog dichter bij de bergen komen. Bijvoorbeeld op de Alpenrosenweg die van het bergstation Rendlbahn over de hellingen van het Stanzertal door de prachtig bloemenpracht naar St. Anton am Arlberg loopt. Of op het panoramaterras van het restaurant op de Zugspitze, vanwaar het uitzicht over de toppen van vier landen reikt

Het eeuwige ijs en een enorm “Gipfelbuch”

In het Ötztal, Pitztal, Kaunertal, Stubaital evenals in het Zillertal bereiken wandelaars met behulp van de kabelbaan zelfs in de zomer en helemaal zonder klimijzers het eeuwige ijs van de Tiroler gletsjers. In het Tannheimertal vinden wandelaars de zogenoemde “9erlebnisweg“. Die loopt van Neunerköpfle via interessante kennisstations langs het grootste “Gipfelbuch' van de Alpen. En de Gamskopf boven het bergstation Füssener Jöchle maakt zelfs van heel gemoedelijke wandelaars echte topbeklimmers. Bij de Venet kunnen wandelaars via de wandelroute “Weg der Aussicht” na een rit met de kabelbaan bekende bergen zoals Valliga, Ortler, Zugspitze, Riffler en Wildspitze bewonderen. “Tobis Erlebnisweg” vanaf de top omlaag naar de Zammer Alm, is met zijn speelstations uitermate geschikt voor kleine en grotere kinderen.

Bereid je goed voor op het wandelen in Tirol

De bergen van Tirol zijn weliswaar goed ontsloten, maar wandelaars mogen nooit vergeten dat zij in hoogalpien gebied onderweg zijn. Wandelgids Wolfgang Platzer adviseert daarom het volgende: draag altijd functionele kleding die voldoende bewegingsvrijheid biedt; - draag enkelhoge schoenen met een stevige zool en een diep profiel; -neem voldoende water en altijd regenkleding mee; -volg het laagjesprincipe, dus liever een jas te veel dan in de bergwind rillen van de kou; “Alleen wat het eten betreft neem ik nooit te veel mee – in de hutten boven op de berg staat immers altijd een lekkere maaltijd klaar”, aldus Platzer.

Zomervakantie Tirol? Aanbiedingen vanaf € 105,- >>

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.