Skip to navigation Skip to main content

Vlak onder de Zwitserse grens ligt het prachtige Livigno, ook wel ‘Klein Tibet’ genoemd. De bijnaam heeft het dorp te danken aan de strenge winters, de flinke pakken sneeuw die er jaarlijks vallen en de afgelegen locatie. Het skigebied beschikt over ruim 100 kilometer aan pistes, die voor ieder niveau skiër geschikt zijn. Vooral beginners kunnen hier prima uit de voeten. Verder zijn er leuke randactiviteiten in het skigebied te doen zoals snowtubing, langlaufen en fatbiken. Na het skiën zoek je de gezelligheid van Livigno op in één van de vele barretjes of restaurants. Kortom: in Livigno hoef je je geen seconde te vervelen!

Rustige, brede pistes

Livigno staat bekend als een winterbestemming voor beginnende skiërs en snowboarders. De pistes zijn erg breed en over het algemeen niet al te steil. De drukte valt doorgaans ook erg mee, Livigno is een vrij rustige bestemming. Het skigebied kent twee kanten: Mottolino en Carosello. Beide gebieden doen weinig voor elkaar onder, maar zijn helaas nog niet aan elkaar verbonden. Met een gratis skibus kun je tussen beide gebieden pendelen. Onze pistetip is de rode piste vanaf de Monte Sponda, een piste voor de wintersporter die iets meer uitdaging zoekt.

Shop till you drop!

Eenmaal terug in het dorp moet je zeker de winkelstraat bezocht hebben. Doordat Livigno niet al te eenvoudig bereikbaar is, kun je er belastingvrij winkelen. En nee, je shopt hier niet in Primarks en H&M’s, maar in winkels die grote en bekende merken verkopen. Een wat chiquer parfummetje, een mooi horloge of een winterjas van een duurder merk kun je in Livigno voor een aardig lagere prijs bemachtigen. In Livigno vind je naast juweliers en modezaken veel sportwinkels. Belastingvrij je wintersportuitrusting kopen moet je dus zeker in Livigno doen!

Foto: APT Livigno

Vervelen is onmogelijk

Het skigebied van Livigno beschikt over 115 pistekilometers. Dit is voldoende om je een week mee te vermaken. Naast het skiën of snowboarden is er meer dan genoeg te beleven in het skigebied. Zo kun je in en rondom Livigno heerlijk wandelen, maar ook fatbiken, sneeuwscooter rijden of op huskysafari. De niet-skiër hoeft zich echt niet te vervelen in Livigno. In het dal zijn onder meer een wellness en een zwembad. Schaatsen, ice karten en ice driving behoren ook tot de mogelijkheden.

Foto: Motoslitte Livigno

Freerideparadijs van Italië

Van families met kinderen tot freerideskiërs, Livigno is populair bij een brede doelgroep. Livigno staat bekend om de veilige en veelzijdige off-piste mogelijkheden. Er zijn speciale off-piste gebieden uitgezet. Voorheen was dit verboden in Italië, maar nu het eindelijk mag, kun je in Livigno ook door de poedersneeuw jagen. Daarnaast is Livigno één van de weinige plekken in de Alpen waar geheliskied kan worden. De prijzen hiervoor zijn zeer acceptabel. Voor degene die liever op de piste actie zoekt, zijn er verschillende Fun Area’s gecreëerd.

Foto: APT Livigno

Après-ski op z’n Italiaans

In Livigno kun je erg gezellig après-skiën. De feestjes na het skiën zijn erg anders dan die in Oostenrijk, maar zeker niet minder gezellig of leuk! Je kunt er voor kiezen om een leuke bar te bezoeken en met een heerlijk Italiaans wijntje je dag af te sluiten. Voor de ‘klassieke’ après-ski moet je bij Stalet zijn, wat bij het dalstation van de Carosello 3000 ligt. Dit is een typische paraplubar waar gezellig gefeest en gedronken wordt. In het dorp kun je nog even doorfeesten in Hotel Bivio. Hier is het zowel buiten als binnen ontzettend gezellig. Tijdens het nuttigen van je drankje kun lekkere olijven en nootjes eten.

Culinaire klasse

Laten we niet vergeten dat Livigno in Italië ligt. Niet in Zuid-Tirol, maar in Lombardije, waar ze écht Italiaans spreken, écht Italiaans koken en zich écht Italiaans gedragen en kleden. Aan de piste heb je geen ruime keuze uit berghutten, maar de pisterestaurants die er staan, zijn van uitstekende kwaliteit! In het dal vind je nog meer restaurants, waar je ook heerlijk Italiaans kunt eten. Van knapperige pizza’s tot smaakvolle pasta’s, in Livigno proef je het! Een hapje eten bij La Pioda of Bait Dal Ghet is zeker aan te raden.

Foto: © Ristorante La Pioda

Zonnig en frisjes

Het enige nadeel aan Livigno wat ik op zou kunnen noemen is de koude temperatuur. Door de hoge ligging in een dal tussen twee bergen, is het er soms erg koud. Vandaar dat Livigno de bijnaam ‘Klein Tibet’ draagt. Toch brengt dit ook zeker voordelen met zich mee; het gebied is ontzettend sneeuwzeker en het skiseizoen duurt er erg lang (eind november tot begin mei). Daarnaast telt Livigno veel zonuren, waardoor de kou best kan meevallen.

193 - Winter - Nick

Over Nick

Nick stond vanaf zijn derde levensjaar op de ski's en heeft sindsdien de smaak te pakken. Een winter zonder skiën kan hij zich niet meer voorstellen en de SkiWelt kent hij inmiddels op z'n duimpje.