28 januari 2013 door Michiel in 'Alpenweer''

Andermatt

Gisteren was het nog schitterend weer in een groot deel van het Alpengebied. Maar vanuit het westen zagen we de bewolking toenemen en afgelopen nacht is er verse sneeuw gevallen. In de Franse Alpen liep de hoeveelheid soms op tot 20 centimeter. De neerslag trekt vandaag geleidelijk weg naar het oosten maar dinsdag zien we weer nieuwe neerslag het Alpengebied binnen stromen. Met name de noordflank, Oostenrijk, gaat hiervan profiteren. Woensdag wordt het overal droog, het mooiste weer vinden we dan, niet voor het eerste deze winter, in Frankrijk.

Sneeuw voor de noordflank

In de Franse Alpen vandaag nog een enkel sneeuwbuitje maar veel zal dit niet voorstellen. De zon krijgt volop de kans om te schijnen. In Zwitserland kan vandaag ook nog een paar centimeter sneeuw vallen. De temperaturen zijn prima, op 1500 meter rond het vriespunt. Italië laat eigenlijk precies hetzelfde beeld zien. Een lichte sneeuwbui blijft mogelijk, maar de zon zal zich af en toe ook laten zien. In Oostenrijk en de Duitse Alpen is wat zachtere lucht aanwezig. Ook hier kans op neerslag, onder de 1800 meter valt dit in de vorm van regen.

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.