16 maart 2015 door Michiel in 'Alpenweer''

Saint Vincent - Col de Joux

Het noorden en noordwesten van Italië kan zich opmaken voor een grote hoeveelheid sneeuw! Elders in de Alpen valt stukken minder of is het prachtig weer. De noordflank heeft volop zon, maar door de oplopende temperatuur wel te maken met föhn. Dit komt de kwaliteit van de pistes niet ten goede. In de omgeving van Sestrière, Courmayeur en Breuil-Cervinia zijn ze hier totaal niet mee bezig. Hier kan lokaal 70 centimeter verse sneeuw vallen, waarbij de sneeuwgrens tussen de 400 en 800 meter ligt. Pas morgen aan het eind van de dag neemt de activiteit van deze depressie af en keert de rust weer.

Vanaf woensdag droog

De Franse Alpen hebben ook te maken met enige sneeuwval. In tegenstelling tot de hoeveelheid in Italië, stelt die in Frankrijk, 5 tot 15 centimeter, niet al te veel voor. Morgen is het daar weer zo goed als droog. Andere regio's waar de komende 24 uur nog wat sneeuw valt zijn Tessin, de Dolomieten, Südtirol en Karinthië. Woensdag en donderdag blijft het overal droog en schijnt de zon van tijd tot tijd. Niet alleen de noordflank heeft dan te maken met föhn, ook in de andere delen van de Alpen stijgt de dooigrens tot boven de 2000 meter. Vrijdag wordt het een stuk bewolkter en bestaat er een kans op lichte neerslag in het noordwesten van Italië en zuiden van Zwitserland.

Zonnig, maar warm aan de noordflank

De skigebieden in Duitsland, een groot deel van Oostenrijk en het oosten van Zwitserland hebben totaal ander weer. Hier schijnt de zon vrijwel de hele dag en zijn er zo nu en dan wat stapelwolken. Wel wordt de lucht steeds warmer en uiteindelijk komt de nulgradengrens zelfs op 2200 meter te liggen. De hoge pistes opzoeken is dus het devies! In de dalen begint het al serieus lente te worden. Donderdag ligt de temperatuur tijdelijk iets lager, maar vrijdag komt hier al weer verandering. Op neerslag hoeft de noordflank voorlopig niet te rekenen.

Klik hier voor de sneeuwhoogtes in de Alpen >>

Webcam Courmayeur

Aan verse sneeuw geen gebrek in Courmayeur

Webcam Artesina

Door de grote hoeveelheid verse sneeuw in Artesina kan de lift niet draaien

Webcam Sestrière

Er is al het nodige gevallen in Sestrière, maar er komt nog veel meer bij

Webcam Warth - Schröcken

Aan de noordflank van de Alpen niks geen sneeuwval. Volop zon in Warth - Schröcken

Webcam Wengen

Vanaf de Lauberhorn in Wengen komen altijd mooie plaatjes

Webcam Val d

Ook in Frankrijk, Val d'Isère, valt vandaag zo'n 10 cm sneeuw

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.