27 maart 2017 door Marco in 'Alpenweer''

Alpenweer: rustig en zonnig

Het weer in het Alpengebied wordt de eerste helft van de week door een hogedrukgebied bepaald. Daardoor is het rustig en meestal ook behoorlijk zonnig. Het voorjaar is daarbij duidelijk ingetreden in de Alpen, met een vorstgrens die ruim boven de 2000 meter ligt. Vanaf donderdag wordt het geleidelijk minder stabiel en nemen de neerslagkansen toe, vooral in het weekend. Vooral in de Franse Alpen kan er weer verse sneeuw gaan vallen. Het is dus nog niet helemaal gedaan en dat is gunstig voor wie er buiten de schoolvakanties om, een (mid)weekje tussenuit wil gaan.

Sneeuwdek mooi aangevuld

Het afgelopen etmaal heeft zuidstuw nog voor een flink pak sneeuw gezorgd in een deel van de Franse Alpen, op sommige plekken viel 20 tot 40 cm en dat heeft het sneeuwdek op de (vooral hogere) pistes toch mooi aangezuiverd. Vandaag maakt de Italiaanse zijde van de Ligurische Alpen nog kans op een beetje sneeuwval, maar de fut gaat er vrij snel uit. Het zonnetje komt er geleidelijk bij, en in de rest van het Alpengebied wordt het sowieso een fraaie dag. De vorstgrens ligt al behoorlijk hoog, rond 2500 meter in veel gebieden. Voor de beste condities zal je het dus echt hogerop moeten zoeken. In het kanton Wallis bestaat voorlopig nog een aanzienlijk lawinegevaar (niveau drie), vooral op de hellingen op de west- en noordzijde.

Zonnig weer tot donderdag

Morgen en ook woensdag belooft het zonnig weer te worden. Een hogedrukgebied heeft zich min of meer pal boven de Alpen genesteld en zorgt ervoor dat er ook nauwelijks wind staat. Hierdoor heeft de sneeuw de kans om zich iets beter te hechten aan de ondergrond, zodat de lawinekansen over het algemeen iets afnemen. Anderzijds blijft het wel voorjaarsweer, met de vorstgrens die stijgt naar 2500 tot 2800 meter in veel gebieden. Dat betekent ook dat de samenstelling van de sneeuw aan het veranderen in. Blijf dus de lokale lawineberichten raadplegen.

Volop zonneschijn in het Alpgengebied voorlopig, zoals ook hier fraai te zien in Andermatt

Volop zonneschijn in het Alpgengebied voorlopig, zoals ook hier fraai te zien in Andermatt

Sneeuwkansen richting het weekend

Vanaf donderdag zien we een kentering in het mooie weerbeeld. Het hogedrukgebied schuift langzaam weg en vanuit het noordwesten komen storingen dichterbij. Vooral in Oostenrijk zou donderdag een beetje sneeuw kunnen vallen. De noordzijde van de Alpen heeft sowieso de meeste wolken, aan de zuidzijde ziet alles er nog prima uit. In het weekend gaat ook dat veranderen. Wolken krijgen steeds meer de overhand en dan gaat er waarschijnlijk weer neerslag vallen in het zuidwestelijk Alpengebied. De hoeveelheden zijn nu nog moeilijk in te schatten. De sneeuwgrens komt vermoedelijk tussen 1500 en 2000 meter te liggen.

Satelietfoto Alpen

Volop zonneschijn in een groot deel van het Alpengebied. In de Italiaanse Ligurische Alpen eerst nog wolken en een beetje sneeuw.

Het origineel van dit weerbericht staat op snowplaza.nl >

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza.nl verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.