Skip to navigation Skip to main content

De 10 lekkerste Oostenrijkse gerechten op skivakantie

Een skivakantie naar Oostenrijk betekent niet alleen maar genieten van heerlijke pistes, après-ski en gezelligheid, maar ook van ontzettend lekker eten. De Oostenrijkse keuken staat bekend als voedzaam en de gerechten bevatten stuk voor stuk krachtige smaken. Laat dat nou net de combinatie zijn waar je tijdens de skivakantie op zit te wachten! Juist omdat je de hele dag zo sportief bezig bent, is een goede en voedzame maaltijd belangrijk. De Oostenrijkse keuken kent veel heerlijke gerechten die je op skivakantie kunt bestellen. In dit weblog heb ik de 10 lekkerste Oostenrijkse gerechten voor je op een rijtje gezet.

#1. Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn is een heerlijk zoet gerecht dat ideaal is als lunch. Deze luchtige en in stukjes gesneden pannenkoek wordt vaak geserveerd met poedersuiker, vruchtencompote en appelmoes. Bekijk hier het recept voor Kaiserschmarrn >

#2. Tiroler Gröstl

Gebakken aardappelen, spekjes, rundvlees, kruiden en een gebakken spiegeleitje. Dat is de combinatie waaruit dit gerecht bestaat. Tiroler Gröstl is ontstaan doordat koks uit hotels vaak veel te veel eten kookten. Van de restjes werden personeelsmaaltijden gemaakt. Inmiddels is dit geen restjesmaaltijd meer, maar een wel gewaardeerd gerecht. Bekijk hier het recept voor Tiroler Gröstl >

#3. Goulashsoep met brood

Natuurlijk heb je niet altijd zin in een zware maaltijd. Goulashsoep is in dat geval een goed alternatief. De soep komt oorspronkelijk uit Hongarije, maar is helemaal ingeburgerd in de Oostenrijkse keuken. Goulashsoep is een echte maaltijdsoep met onder andere rundvlees, aardappelen, paprika, ui en kummel. Bekijk hier het recept voor Goulashsoep >

#4. Käsespätzle

Als echte kaasliefhebber is er één gerecht dat je op skivakantie echt niet mag overslaan. Käsespätzle is een typisch Oostenrijks deeggerecht met heeeeeel veel kaas. De smeuïge kaasmassa wordt traditioneel geserveerd in een gietijzeren pannetje met gebakken uitjes en een frisse salade. Wedden dat je daarna geen trek meer hebt! Bekijk hier het recept >

#5. Apfelstrudel

Apfelstrudel is in Oostenrijk officieel een dessert, maar wat ons betreft smaakt dit gerecht ook heerlijk om 11 uur met een kop koffie of warme chocomel. Ideaal om even de benen tot rust te laten komen en de eerste trek te stillen. Je kunt de Apfelstrudel met warme vanillesaus, slagroom of ijs bestellen.

#6. Bratwurst met sauerkraut

In Oostenrijk zijn ze meester in het maken van braad- en grilworsten. Er zijn verschillende varianten. In sommige berghutten worden huisgemaakte braadworsten verkocht en dat verschil proef je meteen. Zo lekker! Zuurkool en gebakken aardappeltjes erbij en de maaltijd is compleet!

#7. Curryworst met frietjes

Na een ochtend flink skiën, heb je behoorlijk trek gekregen. De bovengenoemde opties behoren tot de mogelijkheden, maar soms heb je gewoon zin in lekker slecht. Een lekkere worst met currysaus, goudgele frieten en een dikke klodder mayo. Heerlijk!

#8. Speckplatte

Ben jij ook zo’n fan van Oostenrijkse vleeswaren en allerlei soorten bergkaas? Dan is een Speckplatte of Jausenplatte een echte aanrader. Dit plateau ligt vol met kaas, vleeswaren, zuur en mierikswortel. Daarbij serveert men een paar sneetjes zuurdesembrood.

#9. Wiener Schnitzel

Nog groter dan het bord, een knapperig gepaneerd laagje en een beetje frisheid van preiselbeeren compote en citroen. Het kan maar om één gerecht gaan: de Wiener Schnitzel. Van kalf of van varken, beide varianten mogen er zijn. Het liefst met een portie friet, mayo en een frisse salade.

#10. Germknödel

Je moet er van houden, maar ook de Germknödel is een heerlijk zoet gerecht dat je bij de warme chocolademelk of koffie kunt eten. De Germknödel heeft iets weg van een broodje bapao, maar is gevuld met een zoete pruimenvulling. Daar overheen vanillesaus en gemalen maanzaad met poedersuiker.

Wat is jouw lievelingsgerecht op skivakantie?

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.