16 maart 2018 door Michiel in 'Alpenweer''

 Webcambeeld met uitzicht op besneeuwd dorp Livigno in Italië

De winter keert nog een keer flink terug in delen van Europa. Maar veel verder dan de noordflank van de Alpen komt de echte kou pas na het weekeinde. Vooral in het middelgebergte van Duitsland zijn de gevolgen veel groter. Het gaat daar flink vriezen en sneeuwen. Ook krijgt men hier met flink wat wind te maken. In de Alpen is het eerst een stuk minder koud, maar wel is het weerbeeld wisselvallig met zon en sneeuw. Zo rond het weekend wordt het pas kouder.Zon in het zuiden

Vrijdag schijnt de zon nog wel. Vooral in Italië komen we weinig wolken tegen. Aan de noordflank van de Alpen zien we af en toe wel wat wolken en daaruit kan ook een klein beetje sneeuw vallen. De sneeuwgrens ligt overigens wel wat hoger: zo tussen 1000 en 1500 meter. Daarbij zijn de hoeveelheden sneeuw gering. Aan de zuidflank van de Alpen komt het kwik ook op 1500 meter ruim boven nul, aan de noordkant van de Alpen is het minder zacht. Laat op de dag trekt een zwakke storing via de Franse Alpen richting Italië en neemt de kans op een bui toe. De sneeuwgrens blijft onveranderd.

Webcambeeld van de pistes van zonnig Folgarida

Folgarida

In het weekeinde wordt het wat kouder. Als we uitgaan van een hoogte van ongeveer 1500 meter, dan liggen de maxima zondag in Italië rond het vriespunt. In Frankrijk en Zwitserland vriest het op die hoogte een paar graden en in Beieren en Oostenrijk spreken we van matige vorst. Hier komt het kwik niet verder dan -5 of -6. Het blijft wat wisselvallig met van tijd tot tijd sneeuw. De meeste sneeuw wordt verwacht in Italië en Zwitserland. De sneeuwgrens gaat daarbij omlaag naar ongeveer 700 meter.

Webcambeeld uitzicht Eiger, Mönch, Tschuggem en Jungfrau

Männlichen (Jungfrau Region)

Nog geen lente

De kou wint na het weekeinde nog iets meer terrein. Maandag en dinsdag is het ook in Italië duidelijk kouder en blijft het kwik op sommige plaatsen op 1500 meter hoogte al steken bij -10 graden. Rond de toppen kan het flink gaan waaien. Veel neerslag valt er niet bij en geleidelijk komt er ook weer wat meer ruimte voor zonnige momenten. Woensdag lijkt een droge dag te worden, met geregeld zon en minder wind. Het is echter nog wel koud. Donderdag neemt de kans op sneeuw weer toe, vooral aan de noordwestkant van het bergmassief.

Webcambeeld Wildkogel Arena met bewolkte lucht

Wildkogel Arena

Het origineel van dit weerbericht vind je hier >

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.