14 januari 2018 door Nick in 'Recepten'' | 0 Reactie(s)

lekkerste gerechten

Skivakantie, een vakantie waarbij heerlijk eten zeker niet uitgesloten is. Wanneer je een dag heerlijk aan het skiën of snowboarden bent, maakt de overheerlijke lunch tussen de middag het plaatje compleet. Ieder Alpenland heeft zo zijn traditionele gerechten die je echt geproefd moet hebben! Wellicht zijn ze niet allemaal even gezond, maar wel erg lekker. En op skivakantie verbrand je ook aardig wat kilocalorieën, toch? Wanneer jij deze winter weer in een knusse berghut of op het terras zit tussen de middag, bestel dan zeker één van deze gerechten. Welke is jouw favoriet?

#1. Wiener Schnitzel

In bijna ieder Alpenland kun je dit wel bestellen. De gigantische Schnitzel met een berg friet wordt alleen in Frankrijk niet geserveerd. Het is misschien wel het meest populaire skivakantiegerecht. Met een heerlijke Weizenbier erbij, smaakt het nog beter!

Wiener Schnitzel

#2. Kaiserschmarrn

HET gerecht dat je geproefd moet hebben wanneer je Oostenrijk bezocht hebt. Het is de Oostenrijkse variant van de pannenkoek, maar dan nog lekkerder! Eigenlijk is het een dessert, maar tijdens de lunch kun je het bijna altijd wel bestellen.

Kaiserschmarrn

#3. Kaasfondue

Kaasfonduen is typisch Zwitsers, maar kan tegenwoordig in bijna ieder Alpenland worden gedaan. Heerlijk je stukjes brood, groenten of vlees in de gesmolten kaas onderdompelen, hmmm… Erg lekker met witte wijn!

Kaasfondue

#4. Alpenmacaroni

Alpenmacaroni, wederom een écht Zwitsers gerecht. Het is de ideale maaltijd voor de sportieveling, gezien de hoeveelheid koolhydraten. Dit pasta-aardappelgerecht wat uit de oven komt, wordt geserveerd met kaas, spek en ham.

Alpenmacaroni

#5. Croque Monsieur

Waar wij een eenvoudige tosti maken, doen ze in Frankrijk iets beter hun best. De Croque Monsieur wordt iets rijkelijker geserveerd. Dit gerecht heeft ook nog een vrouwelijke variant: de Croque Madame. Bij deze variant krijg je er ook nog een spiegeleitje bij.

Croque Monsieur

#6. Rösti

Een gerecht uit Zwitserland wat op veel verschillende manieren gegeten wordt. Het aardappelgerecht wordt op allerlei wijzen bereidt; met vlees, kaas, ei, noem het maar op. Er is zelfs een Röstiazza. Dit is een pizza met Rösti als basis.

Rösti

#7. Würstel mit Brot

Een lekker tussendoortje waar je er verschillende van hebt. Van de ‘Frankfurter’ tot de ‘Grillwürst’, ze smaken allemaal prima op een kaiserbroodje of een bruine boterham. Vergeet zeker niet de Senf, onmisbaar bij de Würstel!

Würstel mit Brot

#8. Spaghetti Bolognese

Je mag jezelf eigenlijk geen berghut noemen wanneer je geen spaghetti bolognese op de menukaart hebt staan. Bijna ieder Alpenrestaurant serveert dit gerecht en dat is meer dan logisch; het barst van de koolhydraten! In Bella Italia maken ze ‘m natuurlijk het best.

Spaghetti

#9. Tiroler Gröstl

De typische Tiroler berghutten serveren de Tiroler Gröstl traditiegetrouw in een zwart pannetje. De heerlijk gekruide gebakken aardappeltjes met ui, spekjes en rundvlees worden belegd met een spiegelei. Tirol op zijn puurst!

Tiroler Gröstl

#10. Croûte

Een gerecht wat je in zowel Zwitserland als Frankrijk kunt krijgen. De meest populaire variant is de Croûte au Fromage. Boerenbrood met een laag kaas in een pannetje. Er worden vaak diverse ingrediënten toegevoegd zoals witte wijn.

Croûte

#11. Canederli

Waar je in Tirol de Germknödel hebt, heeft Italië de Canederli. Dit gerecht wordt gemaakt van onder meer oud brood, spek, peterselie, melk en bloem. Vervolgens worden ze gekookt. Meestal worden ze geserveerd in bouillon of gesmolten boter met geraspte Grana (kaas).

Canederli

#12. Tartiflette

Een traditioneel gerecht uit de Franse Haute Savoie. De Tartiflette is een heerlijke ovenschotel die bestaat uit aardappelen, Reblochon (een lokale kaas), spek, ui en crême fraiche. Ongetwijfeld één van de lekkerste Franse skivakantiegerechten!

Tartiflette

#13. Käsespätzle

Wie van kaas én pasta houdt, moet zeker Käsespätzle bestellen. Het wordt voornamelijk in de Oostenrijkse Alpen geserveerd. In sommige regio’s heeft het gerecht een andere naam, namelijk Kasnocken.

Käsespätzle

#14. Raclette

Wanneer je dacht dat het niet ‘kaziger’ kon, heb je het mis. De Raclette – wat in Frans dialect schrapen betekent – is het schrapen van gesmolten kaas over aardappelen of brood. De Raclette komt uit het Zwitserse Wallis.

Raclette

#15. Goulashsoep

Vaak maken de Oostenrijkers niet al te gevulde soepen. De Oostenrijkse goulashsoep is échter een ware maaltijdsoep. Hoewel het gerecht van origine Hongaars is, kan buurland Oostenrijk dit gevulde soepje ook heerlijk bereiden.

Goulashsoep

Wat is jouw favoriete skivakantiegerecht? Laat een reactie achter!

Reactie(s)

Laat een reactie achter

Nick stond vanaf zijn derde levensjaar op de ski's en heeft sindsdien de smaak te pakken. Een winter zonder skiën kan hij zich niet meer voorstellen en de SkiWelt kent hij inmiddels op z'n duimpje.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Skivakantie aanbiedingen