8 december 2017 door Michiel in 'Alpenweer''

Alpenweer

In Nederland hebben we de hele dag kans op winterse buien. Ook in de Alpenlanden en het westen van Europa is het weerbeeld de komende dagen behoorlijk onbestendig. Door een lagedrukgebied boven Noorwegen, wordt koude lucht richting Europa gepompt en dat levert niet alleen vandaag, maar ook de rest van het weekend winterse beelden op in de Alpenlanden. Vandaag valt er vooral neerslag aan de noord- en westzijde van Oostenrijk en Zwitserland. Boven de 1000 meter levert dat vaak verse sneeuw op. Tussen de buien en wolken door is er soms ook tijd voor de zon.

Venijnig lagedrukgebied

De weersverwachting staat in grote lijnen vast voor de komende dagen, maar toch maken een aantal details dit ietwat moeilijk. In de loop van zaterdag ontstaat in de oceaan, ten zuidwesten van Ierland, een lagedrukgebied dat snel richting het vasteland van Europa koerst. Deze venijnige depressie duikt onder de koude lucht die boven het continent al aanwezig is in de bovenlucht, waardoor het weersysteem erg actief wordt. De snelheid en de koers van deze depressie zijn bepalend voor het weerbeeld zondag, met name in de Benelux maar ook in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Vooralsnog gaan we ervanuit dat het lagedrukgebied zondagmiddag de zuidelijk Noordzee oversteekt richting Denemarken en dan enige tijd voor slecht weer gaat zorgen.

Bewolking en verse sneeuw in skigebied 3 Zinnen (Sextner Dolomiten)

Bewolking en verse sneeuw in skigebied 3 Zinnen (Sextner Dolomiten)

Veel neerslag

Op zaterdag is het vrij rustig in de Alpen, met slechts een enkele winterse bui en temperaturen net boven het vriespunt, gaat het zondag vanuit het westen betrekken en sneeuwen. Ook de temperaturen gaan omlaag. De eerste vlokken vallen in Zwitserland in de nacht en later op de dag gaat het in het westen van Oostenrijk ook sneeuwen, waarbij de sneeuwgrens stijgt tot ruim boven de 1200 meter. Ook steekt er een krachtige zuidwestenwind op, die het op de pistes niet echt aangenaam maakt. In het kielzog van het lagedrukgebied wordt de lucht op maandag steeds zachter. Het wordt een bewolkte dag met veel neerslag. De sneeuwgrens ligt tussen de 1500 en 1800 meter. Sommige weermodellen komen aan de stauzijde met een halve meter verse sneeuw. Er blijft een forse zuidwestenwind staan. Echt een dag om het vertier binnen op te zoeken. Dinsdag blijft het eveneens bewolkt met veel neerslag. Wel zien we de sneeuwgrens vanuit het westen weer dalen tot onder de 1000 meter.

Het is donker in skigebied Die Tauplitz

Het is donker in skigebied Die Tauplitz

De weg op? Hou rekening met vertraging!

Wintersporters die zondag de weg op gaan om af te reizen richting de Alpen, moeten er rekening mee houden dat in de loop van de dag de condities op de weg sterk zullen verslechteren. Het eerdergenoemde sneeuwgebied trekt zondagmiddag Duitsland in en zal voor extra vertragingen zorgen op de zuidelijke wegen in Duitsland.

Het is nog redelijk helder in Zauchensee

Het is nog redelijk helder in Zauchensee

Het origineel van dit weerbericht staat hier >

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.