Skip to navigation Skip to main content

Tips voor skiën met de huidige omstandigheden

Papsneeuw (2)

IJs en slush, dat is de combinatie die je op dit moment in de skigebieden tegenkomt. Vroeg in de ochtend zijn de pistes meestal keihard, maar al snel wordt het papperig. Bovendien is het druk en zijn veel afdalingen smaller dan normaal. Gelukkig kan er op veel plekken wel geskied worden, al zijn de condities niet ideaal. Tijd voor een aantal tips om ook met de huidige omstandigheden een succes van je skivakantie te maken.

Wintersport op dit moment: is het echt zo slecht?

Het is alweer de tweede week van de kerstvakantie. Veel wintersporters zijn op dit moment in de skigebieden te vinden voor een welverdiende wintersport. Helaas heeft de hevige regenval en/of föhnwind de pistes geen goed gedaan. Overal gaan beelden in de rondte van smalle witte stroken in een groen/bruin landschap. Maar is het echt zo slecht? Gisteren schreef ik een uitgebreid artikel over de huidige omstandigheden. Die zijn inderdaad verre van ideaal voor de periode van het jaar, zeker onder 1700 - 1500 meter. Gelukkig is het ook niet overal zo slecht als het lijkt. In veel skigebieden ligt een mooie basis en op hoogte is het over het algemeen heel fijn skiën. Ook is er goed nieuws. Zoals het er nu uitziet, kunnen we vanaf zondag weer een grote verse laag sneeuw verwachten in de West-Alpen. Meer daarover lees je in dit Alpenweer ›

1. Sta vroeg op en neem de eerste lift omhoog

Tijdens de voorjaarsvakantie is het drukker dan normaal in de skigebieden. Wil je de drukte voor zijn, dan is het aan te raden om de eerste lift omhoog te nemen. Veel mensen gaan pas rond een uur of half 10 richting de pistes. Bovendien ski je het langst op harde pistes. Vind je dat laatste nu echt niet prettig? Mijd dan de eerste uren op de pistes en ga pas later omhoog, rond een uur of 10/11.

IJzige ribbelpiste
Een harde, maar strakke piste!

2. Ski dalafdalingen ’s morgens en neem ’s middags de lift omlaag

Is de dalafdaling open in het skigebied waar jij bent? Dan kun je die vanaf half drie/drie uur vaak beter vermijden. Veel mensen beëindigen rond die tijd de skidag of moeten terug om de kids op te halen van skiles, waardoor de piste naar het dal al snel verandert in een bultige mierenhoop. Met de huidige condities is dat natuurlijk vragen om problemen. Je benen hebben het al zwaarder dankzij slush en ijs, maak het ze niet nog moeilijker! Tot de lunch is het vaak heerlijk rustig op de dalafdalingen. Ski ze dan en neem de lift ’s middags omlaag, hoe suf dat ook klinkt.

3. Mijd populaire pistes

In elk skigebied zijn er drukkere en minder drukke afdalingen. Welke dat zijn in het skigebied waar jij nu bent, kom je snel genoeg achter. Mijd de pistes waar veel mensen skiën en kies een rustiger alternatief. Sta je bovenaan en heb je meerdere keuzes? Een blik omlaag geeft snel de doorslag!

Drukke piste Winterberg
Vanuit de lift oogt deze piste al druk. Is er een rustiger alternatief?

4. Hoe is het in de buurt?

Je hebt al een paar dagen geskied en dus weet je inmiddels hoe de condities in jouw skigebied zijn. Is het erg druk? Dan kan het lonen om eens te kijken waar je in de buurt nog meer kunt skiën. Misschien is er wel een klein skigebied in de buurt. Hier is het vaak een stuk minder druk dan in de grote populaire bestemmingen en wie weet kun je er wel met dezelfde skipas terecht.

5. Concentreer je op je basishouding en houd druk op beide ski’s

IJs en papsneeuw: er zijn wintersporters die bij het idee alleen al de bibbers krijgen. Logisch, maar met een aantal simpele tips kom je een stuk beter en met meer zelfvertrouwen naar beneden. De eerste is dat je blijft letten op een juiste basishouding. Leun niet te veel naar voren of naar achteren, buig door je knieën, enkels en heupen en zorg voor een centrale houding. Voor beide pistecondities geldt bovendien dat het belangrijk is om druk op beide ski’s te houden.

6. Ga een dag niet de piste op of stop na de lunch

Natuurlijk ben je gekomen om te skiën of snowboarden, maar er zijn veel meer leuke dingen om te doen in een skigebied. Wil je toch een paar afdalingen maken? Tot de lunch zijn de condities vaak het beste. Ga daarom op tijd de piste op, ski een paar afdalingen en plof daarna neer bij een knusse berghut. Lekker uitgebreid lunchen en daarna terug naar het dal voor een andere activiteit. Zijn je benen moe en doet alles pijn? Kwel jezelf niet langer en neem een skivrije dag. Slaap uit, maak een wandeling door het dorp, stap in een alpine coaster of ga lekker zwemmen of de wellness in.

Wellness wintersport
© Spalder Media Group
Lekker ontspannen in de wellness is ook fijn!

7. Laat je spullen goed drogen

Eenmaal terug in je appartement of hotel kun je duidelijk merken dat je iets hebt gedaan. Je skisokken laten een vochtige afdruk achter op de vloer en het zweet staat op je voorhoofd en rug. Laat alles elke dag goed drogen om nare geurtjes te voorkomen. Haal je binnenschoenen uit je skischoenen, hang je jas en broek even te luchten op het balkon en vergeet niet even te wassen als je niet voor elke dag verse kleding mee hebt. 

8. Laagjes

De dag begint misschien koud, maar al snel warmt het op. Na een bibberend begin zit je puffend en zwetend in de lift. Ellende! De oplossing? Kleed jezelf in laagjes en neem eventueel een rugzak mee zodat je onderweg iets aan of uit kunt trekken.

9. Denk aan je materiaal

Genoeg wintersporters denken ‘Ach, huurski’s! Boeit niet!’ en koersen vervolgens overal over- en doorheen. Bruine piste vol steentjes? Een stuk door het gras? Gaan met die banaan! Zonde en echt nergens voor nodig. Blijf denken aan het materiaal waar je mee skiet. Of het nu van jezelf is of van het verhuurbedrijf. Sla die ene slechte piste gewoon lekker over, tenzij het echt niet anders kan.

Bruine piste Frankrijk
© Spalder Media Group
Denk aan je skimateriaal!

10. Drink genoeg

Op warme dagen is het extra belangrijk om goed te drinken. En dan hebben we het niet over een halve liter bier 😉! Drink af en toe ook een glas water of skiwasser, daar is je lichaam je erg dankbaar voor.

11. Laat je ski’s een keer extra waxen/slijpen

Goed geslepen en gewaxte ski’s maken skiën in dit soort omstandigheden een stuk fijner. De harde sneeuw zorgt ervoor dat je staalkanten sneller slijten. Merk je dat je minder grip hebt en dat ze minder fijn glijden? Het kan geen kwaad om je ski’s ook tijdens de wintersport weg te brengen voor een servicebeurt.  

12. Ski langzamer en kijk goed om je heen

Tijdens de kerstvakantie is het drukker dan normaal. Blijf goed om je heen kijken, hou je aan de pisteregels en maak geen onverwachtse bewegingen. Gecontroleerd skiën is nog moeilijker als de pistecondities niet ideaal zijn, dus pas je snelheid aan. Heb je moeite met steile pistes? Vermijd die en maak het jezelf niet onnodig moeilijker.

13. Neem een ski- of snowboardles

Skiën op ijs en pap kan misschien niet ideaal zijn, maar het is wel een uitdaging. En dan is het des te belangrijker dat je skitechniek goed is. Om die te verbeteren neem je natuurlijk een lesje. Zo kom je beter en veiliger de piste af.

14. Blijf genieten, het is vakantie!

En het allerbelangrijkste: blijf genieten! Het is tenslotte vakantie en die heb je hard verdiend. Ook al zijn de pistes niet helemaal wat je ervan had verwacht, je bent wel op wintersport. Kijk goed om je heen en neem de schoonheid van de bergwereld in je op. Pas je skigedrag aan op de situatie en geniet. Dan maar wat vaker pauzeren of eerder de après-ski in.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.