Skip to navigation Skip to main content

De charme van een Frühstückspension

4 -of 5 sterrenhotel. Toplocatie direct aan de piste. Uitgebreide wellness en binnenzwembad. Eten op sterrenniveau. Klinkt aanlokkelijk en het is vaak ook de moeite waard. Op vakantie mag het dan soms al eens iets meer zijn toch? Toch zijn er ook alternatieve verblijfplaatsen die op hun manier net iets anders (meer?) kunnen bieden. Kijk bijvoorbeeld eens naar een Frühstückspension! Weliswaar niet zo luxe en uitgebreid, maar wel gemoedelijk en bijzonder gastvrij. Om nog maar te zwijgen over het heerlijke ontbijt met zelfgemaakt producten.

Kwaliteitslabel

Een pension in de Alpen is zo gevonden. Maar omdat het aanbod zo groot is wordt de keuze vaak moeilijk. Je kunt specifiek zoeken naar een rustige dan wel drukke locatie. In het centrum of eerder landelijk. Je zal al snel merken, voor ieder wat wils. Gelukkig heeft men in de verschillende Alpenlanden ook kwaliteitslabels, die worden toegekend aan de verschillende pensions. In Oostenrijk worden de resultaten van deze kwaliteitscontrole veelal uitgedrukt in Edelweissbloemen (soms ook zonnetjes of bergkristallen). Scores lopen van twee tot vier. Waarbij de voorzieningen en het comfort ook toeneemt naarmate de score stijgt.

Gastvrijheid en gezelligheid

De meeste pensions bieden slechts een beperkt aantal kamers. Hierdoor is het contact met de eigenaars vaak hechter. Ook worden al snel contacten gelegd met de andere gasten en in de gezellige ontbijtruimte heerst vaak een opperbeste sfeer. De gastheer of -vrouw geven graag tips voor leuke activiteiten tijdens de dag. Soms wordt afgesproken om een dag met de gastheer en andere gasten de pisten te verkennen. Altijd meer dan de moeite waard, want uiteraard kennen zij de mooiste plaatsen in het skigebied op hun duimpje. Op donkere en koude winteravonden kunnen de gasten samen rond de haard navertellen over hun dag. Als ieder een Schnaps of Edelbrand voorziet, kunnen deze avonden ook onvergetelijk worden! Misschien heeft de eigenaar ook nog wel een zelfgestookte fles in aanbieding.

Streekproducten

Het ontbijt in een Frühstückspension is ook net iets anders dan het gemiddelde hotel. Naast verse Kaisersemmeln en verschillende broden van de lokale bakker, voorzien de gastvrouw of -heer ook graag persoonlijk het gewenste eitje voor de gasten. Het aanbod aan heerlijke zelfgemaakte confituur en kruidenkaas laten ook niets te wensen over. Om nog te zwijgen over de ovenverse cake en andere lekkernijen uit eigen keuken. Een compliment aan de vrouw des huizes zal wonderen doen. De volgende ochtend worden vaak nog andere en nieuwe lokale specialiteiten voorgeschoteld.

Iedere avond ergens anders eten

Meestal wordt er geen avondmaal voorzien in het pension. Al is een avond aan tafel bij de gastgevers soms toch mogelijk. Verwacht dan een maaltijd die met de nodige toewijding en vaak volgens grootmoeders recept en vol liefde op tafel zal komen. Is dit niet het geval dan moet je zeker even informeren naar de betere restaurantjes, Stuben en Wirtshausen in de buurt. Het voordeel is dat je iedere avond nieuwe zaken kan ontdekken en overal een andere specialiteit kan proberen!

Verborgen parels

Het aanbod is ruim en kiezen is verliezen. De beste en bekende adressen zijn vaak snel volgeboekt door stamgasten die reeds jaren terugkeren. Je kan ze ook geen ongelijk geven natuurlijk. Vaak wordt voor de gezelligste en beste adresjes weinig reclame gemaakt. Het doorvertellen aan vrienden en het wederkeren, over de verschillende generaties heen, zorgen voor een volgeboekt huis. Maar misschien weten jullie nog enkele verborgen parels te liggen?

167 - Winter - Jasper

Over Jasper

Jasper houdt van Oostenrijk, zowel in de zomer als in de winter. Vanaf zijn 4e staat hij op de ski’s, en later ook het snowboard. Meerdere keren per jaar bezoekt hij zijn favoriete land waar hij ooit een pension zou willen openen.