Skip to navigation Skip to main content

Gelegen in het Salzburgerland, makkelijk bereikbaar en slechts een steenworp van de A10 autosnelweg ligt het bekende skioord Flachau. Het skigebied telt 120 km aan pisten en maakt deel uit van de Salzburger Sportwelt. Zo staan al snel 250 km aan afdalingen ter beschikking. Is dit nog niet voldoende? Samen met Schladming-Dachstein, Gastein, Hochkönig en Großarltal, vormt de Salzburger Sportwelt het immense Ski Amadé. Voor een totaal van meer dan 760 km skiplezier.

Steeds iets te beleven

Als u de winterevents in Flachau nakijkt, zal u merken dat de kalander enorm goed gevuld is. Jaarlijks vinden op de, naar de lokale held vernoemde, Herman Maier Weltcupstrecke (rode piste nr. 1) verschillende skiwedstrijden plaats. Met als absoluut hoogtepunt natuurlijk de wereldbekermanches slalom en reuzeslalom. Zeker de moeite om eens live mee te maken. Geef fan van deze drukte? Houdt dan met deze data toch even rekening bij het boeken van uw vakantie.

Après-ski barretjes en après-ski tempels

Ook buiten deze events is er zeker genoeg te doen in het levendige Flachau. Drie verschillende dalafdalingen leiden tot het dorp. En aan ieder van deze afdalingen vindt u enkele leuke après-ski barretjes en après-ski tempels. De bekendste en grootste zijn Hofstadl en Dampfkessel. ’s Avonds kan er ook nog verder gefeest en gedronken worden in de Yeti.

Mijn tips: Musisstadl, Pfeiffei Alm en Lisa Alm

Een persoonlijke tip die ik zou willen meegeven is de Musistadl. Hier treden iedere avond fantastische live bands op. Desondanks de grootte is hier toch nog iets van de authentieke Oostenrijkse charme te vinden. Bovendien is ook het eten hier erg goed. Indien u zelf ook van de “Gemütliche” hutten en barretjes houdt, passeer dan op het einde van uw skidag zeker eens langs de Pfeiffei Alm. Hier vindt u heerlijke Oostenrijkse specialiteiten en ribbetjes en wekelijks is er ook een Hüttenabend met een plaatselijke band. Vergeet echter niet dat u nadien nog de pittige Herman Maier piste tot een goed einde moet brengen. Bent u meer fan van het moderne en wel te vinden voor wat lounge muziek, dan is de Lisa Alm, naast de Space Jet II de ideale uitvalsbasis voor uw drankje op de piste.

Het skigebied: redelijk druk

Zoals u hierboven kunt lezen zijn er zeer vele gezellige hutten en barretjes in het skigebied Snow Space Flachau. In combinatie met de uiterst makkelijk bereikbare ligging en de vele evenementen zorgt dit ook wel voor een drukker skigebied. De 43, veelal moderne, liften zorgen er wel voor dat de wachttijden enigszins beperkt blijven. Richting het dal van Flachau skiet men eigenlijk in de breedte over de ganse bergflank. Ruime pisten, brede boulevards. Maar steek zeker ook eens door richting Alpendorf. Na het nemen van de G-link lift zit de doorsteek zeer mooi in elkaar. Kortere maar aangename pisten voeren helemaal naar de andere kant van het skigebied. Voor de gevorderden zijn hier ook enkele mooie skiroutes en off-piste mogelijkheden.

Mijn favoriete piste: de rode nr. 31

Mijn favoriete route was echter de rode piste 31 richting Wagrain. Een lange afdaling, veelal iets rustiger en een lift die snel terug naar de top brengt. Een nadeel om vanuit Flachau tot de top van het skigebied te raken is wel dat er steeds minimaal 3 liften genomen moeten worden. Aan het einde van de dag is het natuurlijk fijn dat er dan nog een lange afdaling gemaakt kan worden.

De buren

Vanuit Flachau staat u zo in de nevenskigebieden van Zauchensee en Flachauwinkl/Kleinarl. Reken hiervoor een 25 minuten met de skibus. Deze deelskigebieden zijn niet via liften met elkaar verbonden, maar tussen de twee rijdt constant een pendelbus die je in enkele minuten over en weer brengt. De pisten hier zijn iets uitdagender. Denk hierbij maar aan de wereldbeker afdaling op de Gamskogel. Van de drukte in Flachau is hier overigens ook niets te merken. Het skigebied is zeer de moeite, maar na 18.00 uur kan men hier een spelt horen vallen.

Rodelen in Flachau

Na een geweldige skidag nog niet genoeg van de actie? In Flachau zijn ook 4 leuke rodelbanen! De meeste hiervan zijn ook ’s avonds verlicht. Wij lieten ons met de taxi richting Gasthof Sattelbauer voeren. Hier wacht een gezellige ambiance en kan men iets eten of drinken alvorens in de kelder een slede uit te zoeken. De net voldoende belichte rodelbaan geeft de nodige adrenaline om nadien voldaan te kunnen terugkijken op een geweldige dag in Flachau.

167 - Winter - Jasper

Over Jasper

Jasper houdt van Oostenrijk, zowel in de zomer als in de winter. Vanaf zijn 4e staat hij op de ski’s, en later ook het snowboard. Meerdere keren per jaar bezoekt hij zijn favoriete land waar hij ooit een pension zou willen openen.