Skip to navigation Skip to main content

8 Tiroler berghutten om te overnachten aan de piste

De tegelkachel gloeit, het hout knispert en het geurt heerlijk naar verse koffie. De herbergier pint een vel papier met het actuele weerbericht op de kurken wand naast het café en de eerste skibindingen klikken al voor de huisdeur. Het bankje bij het raam is bedolven door de sneeuw van afgelopen nacht die fonkelt in de eerste zonnestralen van de dag. Liftcabines zweven in de richting van de hemel. Al tijdens het eerste broodje met jam gaat het aan de buurtafel over de skipistes die vandaag worden verkend. Niets is fijner dan overnachten in een berghut die direct aan de piste ligt.

Terug naar de natuur op de alm

In Oost-Tirol verblijf je in de Thurntaler Rast direct naast het skigebied Hochpustertal in Osttirol in een vakantieappartement of in de traditionele Hofelet Alm. Hier kun je meteen na het ontbijt de ski’s onderbinden en de eerste sporen over de piste trekken. Op 60 vierkante meter maken twee tot zes personen in de Hofelet-almhut een reis terug in de tijd, want hier heb je geen beschikking over stroom of stromend water. Bij de put voor de hut stroomt drinkwater voor de thee bij het ontbijt en de Kaiserschmarrn pruttelt net als in grootmoeders tijd op de gashaard.

Alpine clubhut op de Stubaier Gletscher

Op vijf minuten lopen van het middenstation van de Stubaier Gletscherbahn ligt de Dresdner Hütte. Deze alpine clubhut op de Stubaier Gletscher biedt ruimte aan 140 personen in twee- of meerpersoonskamers. Op je kamer heb je de beschikking over koud en warm water. Muntdouches en toiletten worden per verdieping gedeeld. In de sauna kun je opwarmen, in de skistal en de droogruimte worden ski’s en skischoenen gestald. Groepen van maximaal 14 personen kunnen in de gerenoveerde Zollhütte terecht en indien gewenst voor het ontbijt of het diner in de Dresdner Hütte ernaast plaatsnemen.

Foto: © Dresdner Hütte, Stubaier Gletscher

Toerski hotspot in skigebied Rofan

Toerskiërs en skiërs die van gezelligheid houden, overnachten in de Erfurter Hütte in het skigebied Rofan. Deze alpine clubhut op 1.834 meter boven de zeespiegel is een belangrijk toerskisteunpunt in Rofan. Je bereikt de hut zonder problemen met de Rofanseilbahn. Talloze andere alpine clubhutten, zoals de Bielefelder Hütte in het skigebied Hochoetz of de Dortmunder Hütte in Kühtai bieden tussen medio december en medio april voordelige overnachtingsmogelijkheden direct bij de skigebieden – hetzij in de slaapzaal of in twee- en driepersoonskamers.

Foto: © Erfurter Hütte, Rofan

Topbelevenis met prachtig uitzicht

Op het hoogste punt van het skigebied bij de GenussSkigebiet Venet op een hoogte van 2.212 meter boven de zeespiegel is niet de televisie, maar het vergezicht het hoogtepunt. De grote ramen in de modern ingerichte kamers van de Gipfelhütte am Venet bieden een prachtig panoramisch uitzicht van de Arlberg over de Ortler-berggroep en de Zugspitze tot aan de Riffler en de toppen van de Kaunertaler Gletscher. De Gipfelhütte is ook voor reisgezelschappen, verenigingen, gezinnen en individualisten geschikt. Zij genieten in eenpersoons-, tweepersoons of meerpersoonskamers van het uitzicht en beginnen direct voor de deur aan hun skiafdaling.

Foto: © Gipfelhütte am Venet

Wijn, wifi en gezelligheid

Het team van de Angerer Alm in St. Johann in Tirol & Oberndorf hecht aan kwaliteit en liefde voor detail. In drie lokalen met in totaal 100 zitplaatsen worden hier regionale lekkernijen in Tiroler stijl geserveerd. De huis wijnkelder is gevuld met heerlijke wijnen en gourmetmenu’s maken de avond compleet. De 13 kamers met typische almcharme beschikken allemaal over Wi-Fi.

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.