Skip to navigation Skip to main content

Thermisch ondergoed: 5 tips

Thermisch ondergoed, een must voor iedereen die de kou opzoekt. Tijdens de skivakantie is kleding ontzettend belangrijk. Kleding beschermt u immers tegen sneeuw en kou. Thermisch ondergoed lijkt onbelangrijk, het zit immers verstopt onder andere lagen, maar niets is minder waar. In tegenstelling tot katoenen ondergoed, zorgt thermisch ondergoed naast warmte voor afvoer van zweet, waardoor het lichaam op temperatuur blijft. Bij deze, 5 tips voor het aanschaffen van geschikt thermisch ondergoed.

1. Thermisch ondergoed houdt u droog en warm

Thermisch ondergoed heeft twee functies: het droog en warm houden van het lichaam. Goed thermisch ondergoed is niet te dik en niet van katoen gemaakt, waardoor het zweet wordt afgevoerd. Tegelijkertijd draagt thermisch ondergoed bij aan het warm houden van het lichaam door het 3-lagensysteem. Volgens het 3-lagensysteem kan u het lichaam het beste warm houden door verschillende lagen te dragen. Thermisch ondergoed vormt hierbij de onderlaag. De tweede laag is een isolatielaag (fleece, dons of een ander isolatie materiaal) en de derde laag is de beschermende buitenlaat (jas of soft shell). Kies voor thermisch ondergoed dat vocht afvoert en het lichaam warm houdt.

2. Thermisch ondergoed: het model

Thermisch ondergoed komt het beste tot z’n recht als het goed op het lichaam aansluit. De kleding moet dus niet te wijd zitten. Dankzij de rekbaarheid van het materiaal beperkt het niet in de bewegingsvrijheid. Let ook op de lengte van de mouwen, de benen en de onderkant van het shirt.

Ook in de zomer zijn er skigebieden open >>

3. Shirt en broek

Skibroeken worden tegenwoordig vaak minder dik gevoerd dan vroeger. Vandaar dat alleen een thermisch shirt niet altijd voldoende is. Houd het weer van het skigebied in de gaten, wordt het koud of juist warm? Zorg ook voor een goede thermische broek als het behoorlijk koud wordt. Naast broeken en shirts zijn er ook thermische mutsen, nekwarmers en sokken verkrijgbaar.

4. Thermisch ondergoed: materialen

Zoals genoemd, is katoen niet het beste materiaal voor thermisch ondergoed. Gelukkig bestaan er tegenwoordig vele soorten materialen, wat tegelijkertijd natuurlijk ook voor verwarring kan zorgen. Een materiaal dat zorgt voor een hoog draagcomfort is een mix van polyester en lycra. Ook zorgt dit materiaal voor een goede afvoer van zweet. Tegelijkertijd is merinowol perfect voor het warmhouden van het lichaam. Merinowol is een wol soort uit Nieuw-Zeeland en kriebelt niet.

Tips voor het kopen van skikleding voor kinderen>>

5. Duur is niet altijd beter

Een logische gedachte is dat duurder ook beter is. Maar dit is niet altijd waar en nodig. Bent u een fanatieke skiër of snowboarder die vele kilometers maakt? Dan is hoogwaardig en technisch thermisch ondergoed relevanter dan wanneer u pleziertochtjes maakt en vooral lekker op het terras zit. Kijk ook van tevoren naar het weer in het skigebied en denk na over hoe uw reageert op kou en warmte.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar thermisch ondergoed van Craft. Het zit lekker, houdt me warm én droog. Tijdens de skivakantie neem ik shirts met lange en korte mouwen en een broek mee. Wat ik draag is afhankelijk van het weer. Welk merk thermisch ondergoed heeft u goede ervaringen mee?

Ook zo’n zin in de winter? Plan nu uw volgende skivakantie >>

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.