Skip to navigation Skip to main content

“Grüß Gott“ zegt de liftman, terwijl hij mijn ski’s aanpakt en in de gondel zet. Zijn collega’s zijn net zo vriendelijk, blijkt gedurende onze eerste skidag. Overal worden we vriendelijk begroet en geholpen. Ook in het hotel was de ontvangst bijzonder gastvrij. Na een paar dagen Montafon weten we het zeker: de gastvrijheid en vriendelijkheid van de mensen hier is gemeend en voelt als een warme deken. En ook het skigebied is dik in orde!

Montafon: relatief onbekend, maar zeer geliefd

Montafon ligt in Vorarlberg en is snel en eenvoudig bereikbaar vanuit België. De regio is relatief onbekend, maar kent vele gasten die er jaarlijks terugkeren. Wij bezoeken het Montafon 2 dagen tijdens de Snowplaza Ski Safari. We waren al eens in het kleine Gargellen, maar dit keer bezoeken we het grootste skigebied van de regio: Silvretta Montafon. We slapen in het dorpje Tschagguns. Net als de meeste andere dorpen in de regio missen we wel een beetje de gezelligheid van een echt wintersportdorp. Maar de oprecht vriendelijke bevolking, maakt dit gemis helemaal goed.

Sfeervolle berghutten langs de dalafdaing naar Schruns

Panoramalift zonder uitzicht

De eerste dag van ons bezoek verkennen we het gedeelte van Hochjoch/Grasjoch. Helaas is het zicht slecht door laag hangende bewolking en wat lichte sneeuw, maar gelukkig zijn er veel afdalingen door het bos. Deze blauwe en rode pistes zijn mooi breed en kronkelen door een prachtig landschap. Bovenin in het skigebied zien we helaas weinig. We skiën door de langste skitunnel ter wereld en nemen de nieuwe ‘Panoramabahn’. We gebruiken onze fantasie om het uitzicht voor te stellen, want deze lift gaat over de graad van de berg, maar we zien helaas niets behalve wolken. Richting Grasjoch liggen nog een aantal mooie brede pistes. De lift richting het Nova gedeelte van het skigebied, dat 20 minuten duurt, staat voor de volgende dag op het programma.

De afdalingen door het bos bieden goed zicht op bewolkte dagen

Freeride-mekka

We hebben geluk; aan het einde van de dag trekken de wolken op en kunnen we nog een aantal skiroutes proberen. Naast deze skiroutes is er nog veel meer te doen voor liefhebbers van off-piste. Groot voordeel is dat dit gebied nog relatief onbekend is, dus er zijn genoeg mogelijkheden voor onverspoorde afdalingen. Ook zijn er diverse speciale faciliteiten voor freeriders, waaronder een freeridecenter, speciale dagtochten en checkpoints. Naast freeriders is het gebied ook zeer geschikt voor families. Bij het bergstation van de Hochjoch- en Zamanggondel ligt een ruim kinderpark en de pistes in dit gedeelte van het skigebied zijn zeer geschikt voor de hele familie. De dalafdaling naar Schruns is lang en af en toe best steil. Deze is minder geschikt voor beginners en kleine kinderen, zij kunnen beter de lift terug naar het dal nemen.

De wolken trekken op, dus we kunnen de skiroutes verkennen

Berghutten en vertier

De volgende dag bezoeken we het andere gedeelte van het skigebied, de Nova kant. Hier liggen de meest uitdagende pistes en het biedt meer kilometers aan afdalingen. Ook nu hebben we pech qua zicht en hebben we niet kunnen genieten van mooie vergezichten en bergpanorama’s. We nemen een kijkje bij de diverse pisterestaurants en hutten. Onze favoriet is de Nova Stoba. Een groot restaurant dat opgedeeld is in diverse kleine stubes; erg gezellig! Bovendien is het eten er goed en biedt de kaart een ruime keuze (inclusief Mexicaans). Voor après-ski op de berg kan men terecht bij de Brunellawirt. Verder zijn er diverse (paraplu)bars bij de dalstations.

Après-ski bij het dalstation in Schruns

Vriendelijk geprijsd, allround skigebied

Silvretta Montafon is een skigebied met een afwisselend piste-aanbod. Er zijn nog enkele oude en langzame liften en ook de verbindingslift tussen beide gebieden vraagt wat tijd. Het allround skigebied is goed geschikt voor sportieve wintersporters, families en freeriders. Bovendien zijn zowel de accommodaties, skipas als het eten vriendelijk geprijsd. We gaan graag nog eens terug!

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.