Skip to navigation Skip to main content

Flachau is zo’n wintersportbestemming waar jaarlijks veel Belgen voorbij rijden als ze op weg zijn naar Wagrain. Zonde! Wij bezochten Flachau tijdens de Snowplaza Ski Safari en het werd ons al snel duidelijk waarom met name families zich hier prima thuis voelen. Zowel het dorp als het skigebied zijn knus en gezellig, maar alles behalve klein en bovendien zeer modern.

Flachau het dorp

Het langgerekte Flachau kent een drietal dorpsdelen waar vandaan de liften naar het skigebied vertrekken. Een echt centrum mist hierdoor misschien, maar iedere kern heeft zijn eigen faciliteiten. Hoewel het overgrote deel van de bedden in het dorp verdeeld zijn over appartementen, zijn er ook enkele fijne hotels en pensions. Wij logeren comfortabel direct tegenover de achterjet. Met deze moderne gondellift sta je binnen no time middenin het skigebied.

Brede pistes en moderne liften

Het skigebied van Flachau ligt op een overzichtelijke berg en telt een flink aantal mooie brede afdalingen. Een groot gedeelte hiervan ligt tussen de bomen, waardoor ook op dagen met slechter weer het zicht prima is. Behalve de steile Hermann Maier Worldcuppiste, wordt het nergens echt moeilijk. Gemiddelde skiërs kunnen al snel het hele skigebied door. En natuurlijk ook terug skiën naar het dorp.

Moderne liften brengen de wintersporters snel naar de top

Tochten in de Ski amadé

Aan de andere kant van de berg leiden steilere pistes richting het onder Belgen bekende Wagrain. Hier kan de gondellift G-Link genomen worden die aansluiting geeft op het skigebied van Sankt Johann en Alpendorf. Liefhebbers van langere tochten kunnen door deze verbinding goed uit de voeten. Vanuit Flachau zijn ook de pistes van Flachauwinkel, bereikbaar per skibus. Vanaf het skiseizoen 2017/2018 komt er een nieuwe liftverbinding tussen de Lisa Alm en Flachauwinkl; de bus wordt dan overbodig.

Fijne berghutten

Het meest onder de indruk waren wij misschien nog wel van de prettige sfeer die er in het dorp en het skigebied hangt. Lekker relaxed en knus! Langs de pistes liggen enorm veel bergrestaurants voor een korte of lange pauze. De meeste van deze hutten zijn bovendien met bediening. Geen grote onpersoonlijke buffetrestaurants, maar knusse en kleinschalige berghutten met gezellige terrassen. Tijdens een week skiën kunnen de pauzes elke keer ergens anders doorgebracht worden.

Genoeg keuze aan fijne berghutten en heerlijke terrassen

De après-ski

Flachau kent een bijzonder gezellige en bruisende après-ski. In de enorme Hofstadl onderaan de piste is het iedere middag een gezellige boel. Datzelfde geldt voor de Dampfkessel bij het dalstation van de Spacejet 1 en de Fliegenpilz bij de achterjet. Maar après-ski is hier echt après-ski; rond een uurtje of acht wordt het weer rustiger.

Enkele nadelen

Het is duidelijk: wij zijn enthousiast over Flachau; wat een leuk dorp en gebied! Zijn er dan helemaal geen nadelen? Natuurlijk wel. Het gebied is niet hoog, de pistes reiken nauwelijks de 2000 meter. Hierdoor zijn de sneeuwcondities aan het begin en einde van het seizoen niet altijd optimaal. En de regio Ski amadé biedt inderdaad een indrukwekkende 760 km aan pistes, maar deze zijn niet allemaal verbonden en soms behoorlijk van elkaar verwijderd. Of je zit 10 tot 20 minuten in een lift over het dal. Maar daarmee zijn alle nadelen dan ook wel genoemd.

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.