Skip to navigation Skip to main content

Gezondheid en fitness tijdens de wintersport

Dat wintersport leuk is, weet iedereen. De meeste wintersporters zijn zich echter niet bewust van de positieve effecten die hun winterse activiteiten op hun gezondheid hebben. Skiën biedt naast plezier namelijk ook talloze gezondheidsvoordelen en is zelfs een goed hulpmiddel om een paar kilo’s kwijt te raken. Skiën is een goede work-out voor sterkere spieren, een uitstekende cardiotraining en het verlaagt ons stressniveau. Goed voor lichaam en geest dus. Het overgrote deel van de skifans die naar Tirol afreizen, zijn niet bewust bezig met de gezondheids- en conditievoordelen die deze leuke activiteit biedt.

Calorieën verbranden op de piste

Voor alpineskiën en snowboarden zijn kortere energie-explosies vereist, aangezien de meeste afdalingen minder dan vijf minuten duren. Het is dus een krachtsport die de spieren versterkt en tegelijkertijd het evenwichtsgevoel, de flexibiliteit en behendigheid verbeterd. Tegelijkertijd is het de perfecte manier om calorieën te verbranden. Een van de grootste voordelen van skiën is het feit dat u niet eens doorheeft dat u dagelijks vijf tot acht uur actief aan het sporten bent!

De fitnessvoordelen van skiën

Tijdens het alpineskiën moeten verschillende belangrijke spieren gecoördineerd samenwerken, met name de spieren aan de binnen- en buitenkant van de dijen, de hamstrings, de billen en de kuiten. Ook de rompspieren, de rug en het bovenlichaam worden getraind, waardoor als bijkomend effect de kracht, het uithoudingsvermogen en de flexibiliteit van deze spiergroepen worden verbeterd. Een ander voordeel van alpineskiën is de uitstekende cardiotraining waardoor het hart wordt versterkt, de bloedsomloop wordt verbeterd en zuurstof naar de spieren wordt geleid.

De gezondheidsvoordelen van skiën

Skiën vormt een gewichtsbelastende en spierversterkende training die bevorderlijk is voor de gezondheid van botten, gewrichten en de groei ervan. Het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles (VS) adviseert skiën ter preventie en vertraging van botafbraak, als gevolg van osteoporose, het verouderingsproces en lichaamsslijtage. Daarnaast worden tijdens het skiën de coördinatie, houding en het evenwicht aanzienlijk verbeterd, en dat is weer van belang om het verouderingsproces verder te vertragen. De verbetering van de geestelijke gezondheid is een positief bijeffect van skiën. Uit recent onderzoek blijkt dat de stemming en het stressniveau verbeteren als u buiten sport.

Skiën om af te vallen

Skiën kan een zeer effectieve manier zijn om af te vallen. Een skiër verbruikt op de piste gemiddeld ongeveer 2000 calorieën per dag. Gevorderde skiërs verbruiken zelfs tot wel 3000 calorieën. De belangrijkste reden voor het verschil in calorieverbruik zit in de helling van de piste en de skitechniek. Gevorderde skiërs kiezen veelal voor steilere pistes waardoor hun lichaam meer moeite moet doen om zijn evenwicht te houden. Zij skiën doorgaans ook vaker over heuveltjes of gaan off-piste waardoor zij meer spierkracht gebruiken en dus nog meer calorieën verbranden. Dan is er ook nog de omgevingsinvloed. Als u in de prachtige Tiroolse bergen wordt blootgesteld aan lage temperaturen, wordt uw lichaam gedwongen zijn temperatuur verhogen en doet dit door extra energie te gebruiken en aanvullende calorieën te verbranden.

Voordelig skiën in Tirol? Klik hier voor de aanbiedingen >>

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.