Skip to navigation Skip to main content

Tips voor een betaalbare wintersport

Crisis. Het treft ons allemaal, maar er onze wintersport voor opgeven, dat nooit! Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden om de wintersport betaalbaar te houden. Uitrusting, bestemming, vervoer... Wie alles slim aanpakt, merkt dat er flink wat te besparen valt. Snowplaza zet een aantal tips voor u op een rijtje. Laten we vooropstellen dat het belangrijk is om met goede kleding de bergen in te gaan. Voor beginners die voor het eerst op wintersport gaan kan het handig zijn om bij vrienden en familie eerst te vragen of er kleding geleend kan worden. Wat ook behoorlijk scheelt, is het links laten liggen van de laatste mode.

Skibeurzen en online huren

Voor ski’s geldt precies hetzelfde principe. Aan het einde van het wintersportseizoen worden overjarige modellen met grote kortingen van de hand gedaan. Ook worden er regelmatig wintersportbeurzen gehouden waarbij tweedehands materiaal verkocht wordt. Skiet u liever op het nieuwste materiaal, dan is huren het voordeligst. Huurt u bij de lokale sportwinkel, dan bent u vaak veel meer kwijt dan u in België betaalt. De korting van online ski’s huren en die ter plaatse ophalen kan soms ook oplopen tot wel 50 procent! Heeft u zelf ski’s? Duik zelf in de wereld van ski-onderhoud en u hoeft nooit meer uw portemonnee te trekken voor waxen en slijpen.

Mijd de populaire ski-oorden

Gerlos, Val Thorens, Zermatt; het zijn prachtige bestemmingen, maar erg vriendelijk voor uw portemonnee zijn ze niet. Er zijn tal van voordeligere skigebieden waar u niet de hoofdprijs betaalt voor accommodatie en skipas. Een vergelijking: in Zell am See - Kaprun in Oostenrijk betaalt u voor een 6-daagse skipas € 225 voor volwassenen en € 112 voor kinderen. In La Norma in Frankrijk betaalt de volwassene € 136 en de kinderen € 109. Een gezin met 2 kinderen kan zo € 184 besparen! Natuurlijk heeft u iets minder pistekilometers tot uw beschikking en zit u niet middenin de après-ski, maar u bent wel stukken goedkoper uit!

Boek uw wintersport slim

Wintersporten buiten het hoogseizoen bespaart vanzelfsprekend vele euro’s. Velen van ons zijn echter gebonden aan schoolvakanties waardoor die vlieger niet opgaat. Wie zijn accommodatie slim boekt kan nog een flinke slag slaan. Zo is een wintersport met de hele familie tijdens de Pasen een stuk goedkoper dan met kerst. Het all-in principe lijkt aantrekkelijk, maar tijdens een skivakantie is dit niet het geval, u staat immers de hele dag op de piste. Heeft u wel het geluk buiten het seizoen te kunnen gaan? Touroperators bieden zeer interessante deals aan inclusief accommodatie, skipas en reis.

Lunch op de piste en kook zelf

Eenmaal in de sneeuw vallen er ook nog genoeg euro’s te besparen. Allereerst is het verstandig om alvast zoveel mogelijk boodschappen vanuit Nederland mee te nemen. De supermarkten in het skidorp zijn door hun afgelegen ligging vaak stukken duurder dan thuis. Bovendien bent u door te koken in uw appartement veel flexibeler en weet u zeker dat de kinderen het eten lekker vinden. En natuurlijk is het verleidelijk om iedere middag uitgebreid te lunchen in het bergrestaurant. Maar een rugtas waaruit kaiserbroodjes, limonade en wat lekkers komt vinden kinderen vaak nog leuker ook!

Waar moet ik dan naartoe?

Franse wintersportbestemmingen als Superdévoluy, Val Cenis en Valfréjus zijn aantrekkelijk geprijsd vanwege de praktische insteek. De grote appartementencomplexen, die vaak op loopafstand van de piste liggen, dragen niet bij aan de sfeer, maar betaalbaar zijn ze zeker! Gaat u liever in Oostenrijk op wintersport, dan zou u kunnen kiezen voor Imst. Deze rustige bestemming is bereikbaar via de Fernpas, waardoor u ook op de kosten van een vignet bespaart. Geeft u niks om het aantal kilometers piste? De Duitse bestemmingen Winterberg en Feldberg liggen relatief vlakbij Nederland en beschikken over minder pistes dan in de Alpen. En dat merkt u direct aan de prijs.

Heeft u nog tips voor een betaalbare wintersport? Laat een reactie achter!

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.