Skip to navigation Skip to main content
54120 - 7 heerlijke berghutten in Leysin (6)
© Visualps, Audrey Freiburgshaus

Skivakantie en lekker eten en drinken gaan hand in en hand, want zonder energie kun je niet skiën, en zonder culinair genot geen vakantie! Gelukkig weten ze in het Zwitserse Leysin uitstekend raad in de keuken en zijn er diverse regionale producten die de lunchgerechten of diner specialiteiten net even wat lekkerder maken. Leysin, gelegen in de Zwitserse regio Alpes vaudoises, telt verschillende heerlijke plekken waar genieten centraal staat. Van ronddraaiende panoramarestaurants tot de romigste kaasgerechten in een karakteristiek chalet: dit zijn 7 heerlijke berghutten voor tijdens je skivakantie in Leysin .

1. Le Kuklos

Met stip op nummer één staat Le Kuklos, het restaurant dat misschien wel Leysin als topgebied op de kaart heeft gezet. Deze unieke eetgelegenheid vind je boven in het skigebied en is niet zomaar een restaurant. Terwijl je lekker zit te lunchen of te genieten van een warme choco, draait Le Kuklos in 90 minuten volledig om z'n as. Het ronddraaiende element geeft je de kans om van elk punt te genieten van de wonderlijke omgeving, en geloof me, dat wil je. Vanaf hier heb je namelijk niet alleen een overweldigend uitzicht op de Alpes vaudoises, maar ook op machtige bergpieken als de Mont Blanc en Dents du Midi. Ook kun je uitkijken op het Meer van Genève, de Jura en de Rhônevallei. Als dat niet lunchen in stijl is!

Meer over Le Kuklos
54120 -  (18)
© Visualps, Audrey Freiburgshaus

2. La Fromagerie

Zeg je Zwitserland, dan zeg je kaas, en ook tijdens je wintersport in Leysin kun je daar meer dan genoeg van genieten. Bijvoorbeeld bij La Fromagerie, dat gevestigd is in een van de oudste chalets in het dorp. La Fromagerie dateert uit de 18e eeuw en biedt allerlei heerlijk kaasspecialiteiten aan. Maar dat is niet het enige, want het is ook een klein museum en er worden demonstraties gegeven waarbij je van dichtbij kunt zien hoe de kaas gemaakt wordt. Het karakteristieke chalet zorgt er echt voor dat je oud authentiek Zwitserland beleeft. Neem een kijkje in de knusse setting, en bewonder eeuwenoude keukencomponenten, zoals vroegere fornuizen.

Eten bij La Fromagerie

3. Chalet Restaurant de Prafandaz

Zin in iets typisch Zwitsers op een typische knusse plek? Dan ben je bij Chalet Restaurant de Prafandaz aan het juiste adres. In deze kneuterige setting serveren ze precies waar je zin in hebt. Of dat nu heerlijke kaasfondue is, een Zwitserse rösti of een pannetje met smakelijke champignons uit de regio. De gastvrouw is afkomstig uit Azië, waardoor je naast de Zwitserse keuken ook kunt genieten van de heerlijkste Aziatische gerechten. Je kunt Prafandaz bereiken op slechts een paar minuten afstand van het dorp met de auto of met sneeuwschoenen aan. En dat is niet alles! Ook hier pauzeer je onder het genot van een prachtig uitzicht op het Meer van Genève.

Ontdek de Prafandaz
54120 -  (19)
© Alpes vaudoises, Audrey Freiburgshaus

4. Refuge Pra Cornet

De berghutten die het meest afgelegen liggen, zijn vaak het meest knus en daar hoort Refuge Pra Cornet absoluut bij. De hut ligt boven Les Mosses, dat onderdeel is van het skigebied van Leysin. Enkel met sneeuwschoenen of op langlaufski's kun je de hut bereiken en dat maakt het meteen een idyllische plek voor een pauze. Gegarandeerd dat je je even één met natuur voelt wanneer je hier neerstrijkt, want om je heen vind je bijna niets anders dan zonnestralen en dierensporen. Naast dat je er kunt genieten van huisgemaakte zoetigheden, organiseert Refuge Pra Cornet ook bijzondere avonden. Ga mee op pad tijdens een wandeling bij maanlicht en dompel je onder in de schoonheid van de natuur van Leysin.

Over Refuge Pra Cornat

5. Village des Neiges

Iets wat je gewoon een keer wilt doen is dineren in een iglo, toch? In Leysin vind je het gezellige Village des Neiges. Dit sneeuwdorp bestaat uit een verzameling aan iglo's waar je een kijkje binnenin kunt nemen. Er is op unieke wijze een iglo ingericht als kerk, maar ook als restaurant. Perfecte locatie voor een romantische avond in de sneeuw! Met warme dekentjes en in Scandinavische stijl is het restaurant ingericht om heerlijk te genieten van bijvoorbeeld een fondue-avond. Je vindt Village des Neiges direct naast het enorme rodel- en snowtubingpark, waar je onbeperkt kunt sleeën op verschillende banen.

Lees meer over Village des Neiges
54120 -  (20)
© Alpes Vaudoises, Valérie Voirol

6. Berghut Monts Chevreuils

Waar je ook kunt pauzeren met een onovertroffen uitzicht tijdens je wintersport in Leysin, is berghut Monts Chevreuils. De hut ligt op een hoogte van ruim 1700 meter en biedt vanaf hier ongekende uitzichten op omliggende wintersportgebieden. Zo kun je bijvoorbeeld Pays-d'Enhaut zien, een andere parel van een bestemming binnen de Alpes vaudoises. Een van de dingen die je kunt ontwaren is de Le Temple van het unieke plaatsje Château-d'Œx. Natuurlijk kun je er ook heerlijk eten en drinken en bovendien kun je er ook een nachtje slapen.

Ontdek Monts Chevreuils

7. Refuge Solacyre

De laatste fijne berghut in Leysin waar je tenminste een keertje naartoe wilt tijdens je wintersport in Alpes vaudoises, is Refuge Solacyre. Deze hut heeft een bijzonder verhaal. Ooit geopend rond 1960, bij de gelijknamige stoeltjeslift. Toen deze lift gesloten werd, betekende dat ook het einde van de berghut. Maar een groep vrijwilligers met liefde voor Refuge Solacyre, heeft hard gewerkt om de rustieke berghut weer te openen. De hut ligt namelijk op een schilderachtige plek hoog boven Leysin en is een geweldig punt om van de pure natuut te genieten. Je hebt er een prachtig uitzicht op het omliggende berglandschap en of je nu binnen of buiten zit: knus is het zeker. Refuge Solacyre is te bereiken via een sneeuwschoenwandeling of tijdens het toerskiën.

Meer over Refuge Solacyre

Dit weblog is geschreven in samenwerking met Alpes Vaudoises.

Marlous Winter

Over Marlous

Skiën en Marlous zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na de nodige wintersportvakanties waarbij ze zowel op de ski’s als het snowboard stond, is ze nog een stapje verder gegaan. Zo heeft ze met veel plezier een aantal seizoenen gewerkt als skilerares in Ski Juwel.