Skip to navigation Skip to main content

In de Pyreneeën wordt nog gewoon geskied!

Ondanks dat de maand juni al is aangebroken werd er afgelopen weekend in de Franse Pyreneeën nog 'gewoon' geskied. Het is de koudste winter in Frankijk sinds meer dan 25 jaar en de temperatuur in de Zuid-Franse skigebieden kwamen amper boven het vriespunt uit. Een van die gebieden waar de liften dit weekend weer gingen draaien was Porte Puymorens. Normaal een rustig, authentiek dorpje maar nu het middelpunt van het nieuws. In het skigebied waar de pistes tot 2827 meter reiken, gingen de skipassen als warme broodjes over de toonbank.

Unieke omstandigheden

Officieel zat het skiseizoen in Porte Puymorens er sinds eind april op maar door de uitzonderlijke omstandigheden konden de liften dit weekend weer gaan draaien. De ijzig koude lente en de verse sneeuwval heeft ervoor gezorgd dat er nog altijd een dik pak sneeuw ligt in het gebergte tussen Frankrijk en Spanje. Mensen hebben zich erbij neergelegd dat de zomer op zich laat wachten en maken van de nood een deugd. Tussen de 1600 en 2500 meter werden een handvol pistes geopend en de sneeuw bleek van een kwaliteit zoals je die normaal midden in de winter ziet. De sneeuwhoogte ligt rond de 70 tot 80 centimeter met vrijwel nergens bruine gedeeltes.

Maximaal 600 skiërs

Er werden maximaal 600 skiërs toegelaten tot de pistes om extreme druktes te voorkomen. En genoten hebben de wintersporters in Porte Puymorens! Met de huidige vooruitzichten lijken de ski's nog altijd niet naar zolder te kunnen. Skiën in juni was normaal gesproken alleen mogelijk op gletsjers en in Zweden, maar met de koudste lente in 25 jaar konden ook andere skigebieden hun pistes weer openen. Zo werd vorige week in Verbier een ludieke actie opgezet. Als er voor het weekend minstens 1000 ‘likes’ zouden zijn op hun Facebook-status (waarin werd gevraagd of het skigebied van het weekend open moest of niet), zou het skigebied de daad bij het woord voegen en de liften weer laten draaien. Het slechte weer met veel regen gooide echter roet in het eten.

Geopende liften in Porte Puymorens

Van de nood wordt een deugd gemaakt in de Franse Pyreneeën


Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.